590 méter mélyen volt a központ

Igen erős földrengés és átmeneti cunamiriadó volt a Szahalin-szigeteknél

Az érintett lakosságot arra kérték, hogy hagyja el a veszélyesnek számító övezetet, azaz húzódjon a tengerpartról magasabb helyekre.

2013.05.24 09:32MTI

Rendkívül erős, a Richter-skála szerint 8,2-es erősségű földrengés történt péntek reggel az orosz Távol-Keleten, a Szahalin-szigetek térségében. A rengést követően az orosz hatóságok a körzetben szökőárriadót rendeltek el, de rövid idő múlva ezt visszavonták.

A riadó - amely végül alig negyedórát volt érvényben - az Ohotszki-tenger térségén belül a Szahalin- és a Kuril-szigetek térségére vonatkozott. Az érintett lakosságot arra kérték, hogy hagyja el a veszélyesnek számító övezetet, azaz húzódjon a tengerpartról magasabb helyekre.

Anyagi károkról, sérültekről egyelőre nem érkezett jelentés. A rengés fészke 590 kilométer mélyen volt a tengerfenék alatt, körülbelül 150 kilométerre a Kamcsatka-félszigettől.

A földrengést Japánban is érezni lehetett, 47 prefektúrából 25-ben, így Tokióban is. Keleti irányban egészen Moszkváig érzékelhető volt, még az orosz fővárosban is ijedtükben sokan kimenekültek az épületekből, az egyik utcából 850 embert evakuáltak. Szibériában több helyszínt érintő, viszonylag erős rengésekről számoltak be orosz sajtóforrások.

A Szahalin-szigetek fontos orosz gáztárolóhely, Kamcsatkán pedig Moszkva atom-tengeralattjárókat állomásoztat.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.