4,8-4,9-es erősségű földrengés

Földrengés - százezres károkat jelentettek a biztosítók ügyfelei

A biztosítók megkezdték a hajnali földrengés kárainak a felmérését, az eddig beérkezett adatok szerint az átlagos kár lakásonként mintegy százezer forint.

2013.04.23 16:45MTI

Az Aegon Magyarország Biztosítóhoz eddig 180 kárbejelentés érkezett, az ügyfelek által becsült kárösszeg 25 millió forint. A biztosító kárszakértőket csoportosított át az érintett térségekbe.
   
A legtöbb - 21 és 32 közötti - kárt Heves, Átány, Tenk és Erdőtelek településről jelentették eddig, de a fővárosból is érkezett 10 bejelentés.
   
Az első szemlék alapján elsősorban a tetőfedések sérülése, cserepek elmozdulása, vakolat lehullás és repedés, illetve kémények ledőlése a jellemző kár. Jelentős károkról illetve személyi sérülésről nem érkezett bejelentés az AEGON Magyarországhoz.
   
A Generali Providencia Biztosítóhoz is Heves megyéből érkezett a legtöbb bejelentés. A leginkább érintett település Tenk, de a károsultak között van Petőfibánya, Füzesabony, Erdőtelek, Tarnabod és Heves is. Eddig 200 kárt jelentettek a biztosító ügyfelei, a kár összegéről még nincs információ.
   
A Generali közleménye megjegyzi, hogy a biztosító a Richter skála szerinti 4,4-esnél erősebb rengések okozta károkat téríti meg. A mostani földrengés ennél erősebb volt, így nem kell méltányosságot gyakorolni, mint tették februárban, amikor a 3,3-as rezgés okozta kárra is fizettek.
   
Az Allianz Hungária Biztosítóhoz eddig mintegy 100 kárbejelentés érkezett, jellemzően Heves megyéből és a Jászságból. A bejelentett károk becsült értéke meghaladja a 10 millió forintot.
   
Több száz lakóház megsérült a kedd hajnali, Heves megyét érintő földrengésben, nagyobb károk nem keletkeztek, személyi sérülés nem történt, de a pontos felmérés még tart - mondta az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) főigazgatója kedden Budapesten sajtótájékoztatón.
   
Kiszely Márta, a Magyar Tudományos Akadémia Kövesligethy Radó Szeizmológiai Obszervatóriumának munkatársa hajnalban az MTI-nek elmondta, hogy a földmozgást több helyen lehetett érezni, sok hívást kaptak az országból, többek között Budapestről, Jászapátiból, Fótról.
   
A 0.28-kor észlelt, a Richter-skála szerinti 4,8-4,9-es erősségű földrengés epicentruma a Heves megyei Heves város közelében volt.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.