73 éves volt

Gémes József rajzfilmtervező- és rendező elhunyt

Életének 73. évében meghalt Gémes József Balázs Béla-díjas kiváló művész, rajzfilmtervező és -rendező. Többek között neki köszönhettűk a Daliás idők, a Hugó, a víziló vagy a Vili, a veréb című alkotásokat.

2013.05.16 12:38MTI
Fotó: MTI

A művészt április 13-án érte a halál, az alkotótól szűk körben vettek végső búcsút családtagjai, barátai - tájékoztatta csütörtökön az MTI-t a Magyar Filmművészek Szövetsége. Gémes József 1939-ben született Budapesten. 

1961-ben vették fel az Iparművészeti Főiskolára, ahol díszítőfestő főtanszakon többek között Z. Gács György és Nepp József tanították a szakmára. 1966-ban kapott rajzfilmrendező-tervező diplomát. 1965 óta a Pannónia Filmstúdió munkatársa. Sorozatfilmekben mozdulattervező, 1969 óta rendez.
 
"A hatvanas évek végén, hetvenes évek elején jelenik meg a bizarr szituációk, fekete humor, morbid komikum alkalmazása a hazai animációs filmekben, melynek egyik kiemelkedő képviselője. Ekkor alakul ki a csak rá jellemző, sajátos groteszk stílusa. Elgondolkodtató, rövid, kulcspoénra épített filmjeiben szívesen alkalmazza a festészet eszközeit" - írta a szövetség az életrajzban, amelyben a szervezet rámutat, hogy Gémes József alkotásaiban legtöbbször az antihumánus vagy bántóan naiv beidegződések ellen emel szót.
 
Az alkotó nevéhez fűződnek a többi között a Koncertisszimo, az Infantilizmus, a Díszlépés, a Temetés, az Esemény, a Vetélkedő, A torkos menyét című filmek, emellett mozdulattervezőként közreműködött a Peti, a békaember és a népszerű Gusztáv-sorozat epizódjaiban is. 

Egészestés filmjei között van a Daliás idők, a Hugó, a víziló, a Vili a veréb, A hercegnő és a kobold, a Vacak, az erdő hőse vagy az Ének a csodaszarvasról. Filmjeit számos díjjal ismerték el, elnyerte a többi között: chicagói Ezüst Hugó-díjat, a krakkói Aranysárkány-díjat, a kecskeméti Kategóriadíjat vagy például a Fort Lauderdale legjobb gyermekfilm díját.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.