Helyreállt a környezet

Visszatértek a fokozottan védett "lakók" a Nagyberekbe

Ismét megjelentek a fokozottan védett madárfajok a Kis-Balaton-medencében lévő Nagyberekben. Ez rendkívül pozitív és örvendetes elmozdulás a szakemberek szerint.

2013.05.10 16:50MTI

A májusi légi felvételek és "földi" számlálás tanúsága szerint a térségben idén 120-140 pár bakcsó, 80-100 pár kis kárókatona, 40 pár kis kócsag, 30 pár nagy kócsag, néhány pár vörös gém, 15-20 pár védett szürke gém fészkel - közölte a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság az MTI-vel pénteken. 

Ezen mennyiségek csak szűk egyharmadát teszik ki a két évvel ezelőtti állapotnak, rendkívül pozitív és örvendetes elmozdulást mutatnak a tavalyi állapotokhoz képest - olvasható a nemzeti park közleményében.
 
A park illetékesei emlékeztetnek arra, hogy a 2011 májusában végrehajtott drasztikus vízelvezetéses beavatkozásnak köszönhetően a Nagyberek és annak élővilága jelentősen megváltozott. Korábban nagy gémtelep volt itt, többek között fokozottan védett batla, ba

kcsó, kis kárókatona, kis és nagy kócsag, vörös gém élt a területen, ahol 2012-ben már egyetlen madár sem fészkelt a megváltozott viszonyok miatt. A Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság által készített természetvédelmi kezelési terv meghatározta a terület fennmaradásához szükséges minimum vízszintet; a jogszabályban meghatározott területen tartandó minimum vízszintnek és a szerencsésen csapadékos télutónak köszönhetően a berekben helyre álltak a lápi viszonyok. 

A terület csak a helyben esett csapadékból tud feltelni, ezért kiemelten fontos az állandó vízvisszatartás. A nemzeti park igazgatósága folyamatosan nyomon követi a terület ökológiai állapotát és felméréseket készít az élővilágáról.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.