Jogi mentesség, előjogok, biztonság

Védettséget élvez, ha a Vatikánban marad a pápa

Személyes biztonságát egyszerűen tudják garantálni, és jogi mentességgel is jár XVI. Benedeknek az az elhatározása, hogy lemondása után is a Vatikánban kíván élni.

2013.02.16 16:57MTI

XVI. Benedek hétfőn jelentette be, hogy február 28-án lemond a pápai trónról. Az olasz sajtó közölte, az egyházfő távozása után is a pápai állam falai között marad, visszavonulása után valószínűleg egy vatikáni kolostorban fog élni. 

"Szükségszerű, hogy (a pápa) továbbra is a Vatikánban legyen, különben védtelen marad. Ha bárhol máshol telepedne le, nem lenne meg a jogi mentessége, az előjogai, a biztonsága" - magyarázta egy vatikáni tisztségviselő.

Vatikáni források szerint három fő érv van amellett, hogy a pápa a Vatikánban maradjon. Az egyik, hogy az esetleges külföldi lakhelye - például egy németországi kolostor - zarándokhellyé válhat, és ezt az egyház nem szeretné. A másik, hogy a személyes biztonságáról sokkal egyszerűbb és olcsóbb gondoskodni, ha a Vatikánban marad. A harmadik, hogy lemondása után a pápa ne legyen kitéve annak, hogy esetleg büntetőeljárást indítsanak ellene a katolikus egyház tagjai által elkövetett szexuális bűncselekmények miatt. XVI. Benedek ellen egyetlen ilyen ügyben sem indult eljárás. 

A Vatikán saját közlése szerint nem számít rá, hogy előállna egy ilyen helyzet, ugyanakkor nem is zárja ki teljesen azt.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.