Haszonélvezet 50 évre...

Zsebszerződések: bírósági eljárások indulnak Lentiben

A Zala Megyei Főügyészség három keresetlevele alapján zsebszerződések ügyében indulnak áprilisban soron kívüli bírósági eljárások Lentiben.

2013.03.20 16:13MTI

Beznicza Árpád, a Zalaegerszegi Törvényszék szóvivője közölte: a Zala Megyei Főügyészség februárban nyújtotta be a három keresetlevelet a Lenti Járásbíróságra két pórszombati és egy kozmadombjai termőföld értékesítése ügyében. Az 1999-ben és 2000-ben keltezett szerződésekkel magánszemélyek a termőföldek tulajdonjogát úgy adták el egy állagvevőként szereplő magyar állampolgárnak, hogy az ingatlanok haszonélvezeti joga 50 évre egy körmendi székhelyű, külföldi tulajdonosok kezében lévő kft.-t illeti meg.

Az adás-vételi szerződések nem részletezték, hogy a kikötött vételárat az állag- és a haszonélvezeti vevő milyen arányban fizeti, a megállapodásokban ugyanakkor az állagvevő valamennyi tulajdonosi jogát és kötelezettségét a haszonélvezeti jog vevőjére ruházta át.

Az ügyész elsődlegesen annak megállapítását kérte a bíróságtól, hogy a színlelt, vagyis más szerződést leplező jogügyletek jogszabályba ütköző voltuk miatt semmisek. Másodlagosan arra hivatkozott, hogy a szerződéseket a jogszabály megkerülésével kötötték, ezért tekinthetők semmisnek. Az ügyész kérte, hogy a bíróság állítsa vissza az eredeti tulajdoni állapotot.

Az ügyész véleménye szerint a szerződök ténylegesen azt akarták elérni, hogy a haszonélvezeti jog vevője tulajdonjogot szerezzen, illetve olyan helyzetbe kerüljön, hogy később megszerezhesse az ingatlanok tulajdonjogát. Az 50 évre kötött haszonélvezettel pedig sérült a belföldi és helyben lakó természetes személyek földtulajdonszerzésének lehetősége, de sérelmet szenvedtek az elővásárlásra jogosultak is, mert nem tudják megszerezni az ingatlanok tulajdonjogát.

Beznicza Árpád hozzátette: a három ügyben a Lenti Járásbíróság elnöke soron kívüli ügyintézést rendelt el. Az egyes perekben április elejére tűzték ki az első tárgyalási napokat.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.