Érdemi intézkedéseket sürget

A Vasas szakszervezet szolidáris a közmunkásokkal

A Vasas Szakszervezeti Szövetség szolidáris a közmunkásokkal, a Budapest felé gyalogló éhségmenet résztvevőivel és kiáll érdekeikért; egyben érdemi intézkedéseket sürget a közmunkások kiszolgáltatottságának csökkentése érdekében.

2013.02.08 16:32MTI

Az érdekképviseleti vezető szerint akik közmunkára kényszerülnek, a stabil munkahelyet már régen nem ismerő emberek, "ki vannak szolgáltatva az önkormányzatok és más hatóságok gyakran elutasító magatartásának vagy szűkös lehetőségeinek, és így a segély feltételéül szabott munkavégzés is alig teljesíthető."
 
Amennyiben mégis sikerülne munkát kapniuk - akár rövid időre is - tovább nehezíti megélhetési problémájukat a kötelező heti bérkifizetés rendszere - tette hozzá. Megjegyezte: erősen diszkriminatívnak tartják a minimálbérnél kisebb kötelező közfoglalkoztatási bérminimumot, amely a tavalyi nettó 47 000 forintról 49 000 forintra emelkedett. 

A szakszervezeti vezető szerint súlyos probléma a közmunkások számára az átlagosnál alacsonyabb összegben meghatározott betegszabadság és táppénz mértéke is.
 
Balogh Béla, a szakszervezeti tömörülés országos elnöke azt mondta: a kormány a közmunkaprogrammal kívánja növelni a foglalkoztatást 2013-ban is, és csökkenteni a szociális segélyért sorban állók számát, ami szerinte támogatható, jó cél lenne akkor, ha meg lehetne élni, el lehetne tartani családokat a közmunkáért kapott pénzből, és csak "átmeneti" foglakoztatási megoldást jelentene. 

Hozzátette azonban, hogy a tartós munkanélküliségből vagy a közmunkás foglalkoztatásból szinte lehetetlen a visszatérés a munkaerőpiacra, mert munkahelyek alig teremtődnek, sőt továbbiak megszűnésével is számolni kell.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.