A Munkahelyvédelmi akcióterv megvalósítása

Még több közmunkást vesznek fel

Kilencvenötezerrel több közfoglalkoztatottat ígér jövőre a kormányfő, Orbán Viktor erről egy tegnapi interjúban beszélt.

2012.08.29 08:50HavariaPress

Szólt arról is, a legfontosabbnak most a Munkahelyvédelmi akcióterv megvalósítását tartja - írja a Magyar Hírlap.



,,Pozitív tapasztalat, hogy a hozzám érkező jelentések szerint az emberek sorban állnak a közmunkáért. Immár 205 ezer közmunkás dolgozik az országban, ami azt mutatja, hogy a sokszor lustának titulált munkanélkü­liek igenis akarnak dolgozni, a magyar ember, ha lehet, inkább a saját lábán és nem segélyeken áll meg. A jövő évben már háromszázezer olyan embernek akarunk munkát adni, akiknek a piac nem" - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök a Vas Népének adott, tegnap megjelent interjúban. Leszögezte, a korábban kitűzött cél változatlan: tíz év alatt egymillió munkahely létrehozása Magyarországon.



A kormányfő egyébként a legfontosabbnak jelenleg a Munkahelyvédelmi akcióterv végrehajtását tekinti, szerinte ugyanis a magyar gazdaság sikerének kulcskérdése, hogy a fiatalokat, az ötvenöt év felettieket, a gyermeknevelésből visszatérőket, valamint a tartós munkanélkülieket alkalmazó vállalkozások a mainál jóval kisebb járulékot fizessenek. A kisvállalkozások­nak könnyített adózást vezetnek be, az áfaigénylést pedig úgy alakítják át, hogy az ,,fair" legyen. Mindehhez háromszázmilliárd forintra van szükség, ennek előteremtéséről jelenleg nagy viták vannak az ellenzékkel, néhány gazdasági szakemberrel és az IMF-fel - mondta a miniszterelnök.


Orbán Viktor szólt arról is, a belső fogyasztásra termelő cégek helyzete nehezedik, mert az emberek egyre óvatosabbak, tartanak attól, hogy hitelt vegyenek fel, majd abból vásároljanak, építkezzenek. Úgy fogalmazott, a válság hatásai miatt ez érthető, hiszen ,,aki egyszer már megégette a száját forró tejjel, az a hideg vizet is fújva issza". A kormányfő szerint az emberek biztonságérzete mindennél fontosabb, ezért a kormány gátat szabott a rezsiköltségek emelésének, gondoskodott a nyugdíjak reálértékének megőrzéséről. Az utóbbi években több ezer rendőrt sikerült felvenni, megkezdték a korrupció felszámolását, és kizárják a lehetőségét a bűnözőkkel való összefonódásnak. ,,Lassan kezdünk úgy kinézni, mint egy olyan jogállam, amely képes a rendet és a jogszerűséget fenntartani" - hangoztatta.



A köznevelés és felsőoktatás átalakításával kapcsolatban megismételte, a Diákhitel 2 mindenkinek lehetővé teszi, hogy anyagi helyzetétől függetlenül folytasson felsőfokú tanulmányokat. Szerinte az, hogy többen külföldön vállalnak munkát a magasabb fizetés reményében, szintén azt mutatja, a magyar ember hajlandó dolgozni a boldogulásáért. Nem az a probléma, hogy valaki kimegy, kipróbálja magát, majd hazajön, ettől csak erősödik az ország - vélekedett. A miniszterelnök szerint az agráriumban vannak kedvező változások: meghirdették a 2020-ig szóló Nemzeti vidékstratégiát és az annak végrehajtására szolgáló, háromszázmilliárd forintos forrással rendelkező Darányi Ignác-tervet, amely elősegíti a vidéki munkahelyteremtést és a foglalkoztatás bővítését.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.