Nagyobb nyilvánosságot kaphatnak a szerződések

További antikorrupciós vállalásokat tervez a kormány

A kormány további önkéntes antikorrupciós vállalások megfogalmazását tervezi a Nyílt Kormányzati Együttműködés (Open Government Partnership) tagjaként, aminek eredményeként például nagyobb nyilvánosságot kaphatnak a költségvetési adatok, valamint a közpénzek felhasználásával kötött szerződések.

2013.01.23 11:09MTI

A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkársága emlékeztetett arra: a kabinet tavaly döntött a szervezethez csatlakozásról, hogy átláthatóbbá tehessék közigazgatást, ami a nemzetközi tapasztalatok szerint - az állampolgári elégedettség mellett - a gazdasági és társadalmi versenyképesség növekedésével is jár. 

A tájékoztatás alapján a KIM civil szervezetek javaslatai alapján elkészítette a kormány leendő vállalásait tartalmazó akciótervet, amelyet a kabinet társadalmi egyeztetést követően tárgyal majd. A dokumentum elfogadása esetén Magyarország javítaná a költségvetési adatok nyilvánosságát és a közbeszerzési adatok kereshetőségét, továbbá erősítené a köztulajdon hasznosítására, valamint a közpénzek felhasználásával kötött szerződések nyilvánosságát. 

Emellett integritásirányítási rendszert vezetnének be a közszférában, amivel például megteremtenék a bejelentők védelmének intézményrendszerét, továbbá biztosítanák a kormány által megtárgyalandó előterjesztések, miniszteri rendelettervezetek korrupciós kockázati elemzését, a kormányzattól független hivatásrendi köztestületek pedig elkészítenék a kormánytisztviselők és a rendvédelmi állomány hivatásetikai kódexét. 

Magyarország a fentieken túl vállalná, hogy terjeszti a korrupció megelőzésével kapcsolatos ismereteket, így például az állampolgárok és a civil szervezetek bevonására építő, célcsoportonként differenciált antikorrupciós kampányt indít. A Nyílt Kormányzati Együttműködés egy 2011-ben indult nemzetközi kezdeményezés, amelynek célja az átláthatóbb állami működés.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.