12 pont - mit tenne a kormány a visszaélések ellen

Antikorrupciós programot hirdetett az LMP

Antikorrupciós programot hirdetett az LMP, az ellenzéki párt 12 pontban foglalta össze, mit tenne a visszaélések visszaszorítására, ha 2014-ben kormányra kerülne.

2012.12.16 12:52MTI

Schiffer András frakcióvezető vasárnap Budapesten sajtótájékoztatón mutatta be a közpolitikai programjukat összegző kiadványt, melyet hétfőn át kívánnak adni valamennyi parlamenti pártnak. Elmondta, pártja korábbi, 2008 őszén bemutatott antikorrupciós 12 pontját "újították fel".

Arról beszélt, azt akarják bemutatni, hogy az LMP milyen garanciát tud adni arra, hogy csökkenjen a korrupció az országban. Egy ellenzéki erőnek "nem az a dolga, hogy láncot csörgessen", hanem hogy biztosítékot adjon a választók számára - tette hozzá. Arra hívta fel a figyelmet: a politikai korrupcióval nemcsak az a baj, hogy erkölcstelen, hanem az is, hogy elveszi a lehetőséget az emberektől, hogy valóban részt vehessenek a politikai folyamatokban.

Azt hangoztatta, az LMP elkötelezett abban, hogy Magyarországon 2014 után "lehessen adott esetben a nagytőke érdekei ellenében is kormányozni". Schiffer András elmondta, egyebek mellett az vállalják, helyreállítják a fékek és ellensúlyok rendszerét, rendeznék a párt- és kampányfinanszírozást, szigorú átláthatósági szabályokat vezetnek be, visszaszorítanák a klientúrarendszert, "kifehérítenék" a közbeszerzéseket, valamint előírnák, hogy minden közpénzt érintő közérdekű adatot - kérés nélkül - kötelező legyen nyilvánosságra hozni.

Szavai szerint Magyarország nemzetközi korrupciós megítélésén, illetve helyezésén "jócskán" lehetne javítani, és elképzelhetőnek tartja, hogy az ország fel tudna kapaszkodni az első 20-30 hely valamelyikére. Karácsony Gergely frakcióvezető-helyettes azt közölte, az LMP egy "kisebb antikorrupciós kampányt" is indít.

Ez azt jelenti, hogy javaslataikat nemcsak a szakmai és politikai szervezetekkel vitatnák meg, hanem az állampolgárokkal is, ezért létrehoztak egy antikorrupciós honlapot, amely az LMP oldaláról érhető el. Jelezte, a polgárok a honlapon bejelentéseket is tehetnek akár helyi, akár országos ügyekben.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.