Elkészült az új törvényi szabályozás koncepciója

KIM: a bejelentővédelemről egyeztetett az antikorrupciós munkacsoport

Újabb ülést tartott az antikorrupciós munkacsoport, pénteken a közérdekű bejelentésekről, a bejelentők védelméről, annak jogi szabályozásáról egyeztettek civil szervezetekkel a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztériumban (KIM).

2013.01.18 19:54MTI

A tárca közleménye szerint az egyeztetésen mások mellett jelen voltak az Amerikai Kereskedelmi Kamara, a Budapesti Corvinus Egyetem, a Budapest Intézet, a Civil Összefogás Fórum, a Geopolitikai Tanács Alapítvány, a Honfoglalás 2000 Egyesület, a Joint Venture Szövetség, a K-Monitor Egyesület, a Társaság a Szabadságjogokért, a Transparency International Magyarország, valamint az átlásztó.hu képviselői. 

A tárca utalt arra, hogy a munkacsoport tavaly decemberben ült össze először. Célja, hogy a kormány antikorrupciós programjának megfelelő végrehajtása érdekében a lehető legáttekinthetőbb egyeztetési mechanizmust alakítsák ki minden érintett féllel, így a civil szervezetek képviselőivel is. 

A KIM közölte: a minisztérium megvizsgálta a hatályos szabályozás felülvizsgálatára vonatkozó lehetőségeket, támaszkodva a többi között a Transparency International Magyarország által készített háttéranyagokra, s elkészítette az új törvényi szabályozás koncepcióját. A civil szervezetekkel való egyeztetést követően hamarosan megkezdődhet az előterjesztés közigazgatási egyeztetése. 

Fő cél, hogy olyan szabályozás szülessen, amely erősíti a felelős állampolgári magatartást, valamint a visszaélések hatékonyabb feltárását - áll a közleményben. Emlékeztettek arra, hogy a kormány még tavaly márciusban fogadta el a közigazgatás korrupciómegelőzési programját, és az annak végrehajtásához szükséges intézkedésekről is határozott.
 
"A cél, hogy olyan közszféra jöjjön létre, amely a korrupció jelenségét felismeri, azt elítéli és elhárítja" - írták, hozzátéve: az állami szerveknél érvényesítendő etikai irányelveket tartalmazó Zöld Könyv tervezete elkészült, s azt hamarosan társadalmi egyeztetésre bocsátják.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.