Felszólítás

TI: késik a kormány antikorrupciós programjának végrehajtása

A Transparency International szerint a kormány nem teljesítette antikorrupciós programjában vállalt feladatait a megadott határidőkig, ezért felszólították a kabinetet, hogy hajtsa végre a programot.

2012.11.23 13:21MTI

A korrupcióellenes civil szervezet az MTI-hez pénteken eljuttatott közleményében emlékeztetett arra, hogy márciusban a kormány két évre szóló, a központi kormányzati szervekre vonatkozó korrupciómegelőzési programot fogadott el.

A program része volt egyebek mellett hivatásetikai kódex kiadása a közigazgatási szervek munkatársainak, továbbá olyan képzések indítása, amelyek segítik a kormánytisztviselőket a korrupció felismerésében.

A programhoz tartozott az is, hogy kiépítik és megerősítik a korrupciót bejelentőt védő rendszert. A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) áprilisban pedig bejelentette, hogy az ország csatlakozik a nyílt kormányzásról szóló nemzetközi nyilatkozathoz.

A Transparency International közleménye szerint megvizsgálták a márciusi kormányhatározatban foglalt feladatok végrehajtását, és megállapították, hogy azok egyike sem teljesült a megadott határidőkig.

A szervezet közleményéhez csatolt dokumentumból kiolvasható, hogy bár május 31. volt a határidő, az állami szervek nem juttatták el a korrupció elleni tevékenységükről és együttműködésükről szóló tájékoztatást a KIM-nek, és a június végi határidőhöz képest még nem kötötték meg a korrupció visszaszorításában a kormányzati szervek együttműködését szabályozó megállapodásokat. A hivatásetikai kódexekben szabályozandó területekről szóló zöld könyv kiadásának határideje július vége volt, ez sem teljesült.

Mint írták, a kormányhatározatban foglalt vállalások között a KIM-nek, a Belügyminisztériumnak és a Nemzetgazdasági Minisztériumnak is voltak szabályozási, felülvizsgálati és hatásvizsgálati feladatai. A határozat végrehajtására létrehozott munkacsoportok működése akadozik - sorolták a problémákat a közleményben.

A szervezet közlése szerint a kormány utasítása értelmében október 15-ig kellett elkészíteni a nyílt kormányzáshoz kapcsolódó vállalásokat tartalmazó akciótervet. Mint írták, az akcióterv tervezetét a KIM összeállította a civil szervezetek segítségével, ám annak közigazgatási egyeztetése akadozik. Hozzátették: nem tudható, hogy az akciótervben milyen tényleges vállalások szerepelnek majd, mert a kormány nem adott tájékoztatást a civil szervezeteknek arról, hogy az általuk javasolt ajánlások közül melyekre vállal kötelezettséget.

A dokumentumban megjegyezték, hogy októberben tájékoztatást kértek a KIM-től a kormányhatározatban megfogalmazott célok teljesüléséről, ám levelükre nem érkezett válasz.

A civil szervezet közleményében felszólította a kormányt, hogy hajtsa végre a kormányhatározatban vállalt feladatait, valamint a civil szervezetekkel egyeztetve fogadja el a nyílt kormányzati együttműködési akciótervet.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.