Száz százalék havi kamat

Uzsorásokat ítélt börtönre a debreceni táblabíróság

Egy uzsorázásból élő házaspárra szabott ki börtönbüntetést hétfőn jogerősen a Debreceni Ítélőtábla.

2013.01.21 11:55MTI

Fórizs Ildikónak, az intézmény szóvivőjének ismertetése szerint a házaspár a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Ramocsaházán 2005-től kezdve adott kölcsön a helyieknek úgy, hogy a sértettektől száz százalékos havi kamatot szedett. A kölcsönöket felvevők többnyire igen szerény anyagi körülmények között, szociális segélyből és családi pótlékból éltek. Volt olyan eset is, ahol a tartozás megfizetése után tovább követelték a kamatfizetést.

A vádlottak valamennyi bűncselekmény elkövetését tagadták - tájékoztatott a szóvivő.

Az ügyben másodfokon eljáró Nyíregyházi Törvényszék megváltoztatta a Nyíregyházi Városi Bíróság elsőfokú ítéletét, így került az ügy a táblabíróságra.

A Debreceni Ítélőtábla Elek Balázs vezette büntetőtanácsa helybenhagyta a másodfokú ítéletet. Eszerint az elsőrendű vádlottat, a férjet társtettesként, folytatólagosan elkövetett zsarolás, társtettesként elkövetett önbíráskodás és kényszerítés, valamint három rendbeli társtettesként elkövetett uzsorabűncselekmény miatt hét év börtönbüntetésre ítélte.

A másodrendű vádlottat, a feleséget folytatólagosan, részben társtettesként elkövetett zsarolás kísérlete, társtettesként elkövetett önbíráskodás és kényszerítés, illetve zsarolás kísérlete, továbbá két rendbeli társtettesként elkövetett uzsorabűncselekmény, és társtettesként folytatólagosan elkövetett zsarolásban találták bűnösnek, őt 6 év 2 hónap börtönbüntetésre ítélték.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.