Összehangolt kormányzati intézkedéseket javasol

Ombudsman: nem érvényesülnek az uzsora-bűncselekmény elleni szabályok

Az alapvető jogok országgyűlési biztosa szerint nem érvényesülnek az uzsora-bűncselekmény elleni fellépés állami szabályai, ezért Szabó Máté összehangolt kormányzati intézkedéseket javasolt.

2012.12.28 12:01MTI

A biztos pénteki, MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta, az elmúlt években az állam a polgári és a büntetőjogi szabályozás módosításával akart fellépni az uzsora ellen, de a statisztikai adatok azt mutatják, hogy ezek a bűncselekmények csak kis arányban kerülnek a hatóságok látókörébe. Szabó Máté ezért jogszabály-módosítást javasolt, hogy a hatóságok be tudják szerezni a büntetőeljárás eredményes lefolytatásához elengedhetetlen bizonyítékokat.

Az alapvető jogok biztosa jelezte: az országos rendőrfőkapitány intézkedését kérte annak érdekében, hogy az uzsora-bűncselekményt érintő rendőri kommunikáció és jogalkalmazás a jövőben mentes legyen a megbélyegző, az önhibát feltételező szemléletmódtól. Ezenkívül javaslatot tett arra, hogy az érintett minisztériumok kezdeményezzék az uzsora-bűncselekmények áldozatait komplex módon segítő szolgáltatás létrehozását.

Szabó Máté jelentésében hangsúlyozta továbbá, hogy csak jogi eszközökkel nem lehet felszámolni az uzsorát, az azt kiváltó élethelyzetet kell megváltoztatni. Ezért javasolta, hogy a társadalmi felzárkózást segítő intézkedések kidolgozása során a jogalkotó hasznosítsa az eddigi mikrohitelezési programok tapasztalatait.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.