A 2006-os lobbitörvény nem fog visszatérni

Rétvári Bence: nincs szükség új lobbitörvényre

Míg a Transparency International (TI) szerint hiányos a lobbiszabályozás Magyarországon, addig a kormányzat szerint a 2010-es szabályozás alapján megfelelően működik az érdekérvényesítés ezen formája.

2012.11.27 13:00MTI

A 2006-ban hozott lobbitörvény működésképtelen volt, ezért törölte el 2011-ben az Országgyűlés. A 2010-ben létrejött szabályozás helyettesíti azt, a lobbizást szövetségek, elsősorban kamarák végezhetik sikerrel - hangsúlyozta Rétvári Bence, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) államtitkára kedden Budapesten, a TI Magyarország rendezvényén.
   
Alexa Noémi, a TI Magyarország ügyvezető igazgatója ezzel szemben a TI tanulmányát összegezve azt a véleményt fogalmazta meg, hogy hiányos a lobbiszabályozás Magyarországon, a jogalkotási folyamat átláthatatlan, és hiányoznak a megfelelő konzultációs mechanizmusok.
   
A 2006-os lobbitörvény nem fog visszatérni, ezt a tevékenységet a stratégiai partnerségről szóló 2010-es törvény rendezte, amely azt is rögzíti, hogy a stratégiai partnerséget aláíró szervezeteknek vállalt kötelezettsége az adott ágazat véleményét továbbítani a kormányzat felé - reagált Rétvári Bence a TI ügyvezető igazgatójának beszámolójára.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.