Hende Csaba

Jövőre lényegesen kevesebb magyar katona lesz Afganisztánban

Jövőre lényegesen csökken az Afganisztánban szolgáló magyar katonák száma - közölte szerdán Brüsszelben újságírókkal Hende Csaba honvédelmi miniszter, miután a NATO-országok védelmi minisztereinek tanácskozásán áttekintették az afganisztáni átadás-átvételi folyamatot.

2012.10.10 14:28MTI

E folyamat végcélja, hogy az atlanti szövetség által vezetett nemzetközi erő, az ISAF 2014 végén befejezze küldetését, és kivonja harci erőit a közép-ázsiai országból. Az ISAF fokozatosan, tartományról tartományra haladva adja át az afgán kormányerőknek a biztonság fenntartásáért viselt fő felelősséget.

A honvédelmi miniszter emlékeztetett arra, hogy a kormány a közelmúltban elhatározta: a magyar honvédség vállalja a kabuli nemzetközi repülőtér védelmét idén október 1-jétől hat hónapon át, eközben pedig csökkentett létszámmal jövő márciusig fenntartja Afganisztánban tartományi újjáépítési csoportját. Tekintettel azonban arra, hogy az érintett észak-afganisztáni tartomány átadása az afgán hatóságok számára részben már megtörtént, illetve folyamatban van, értelemszerűen ez a tartományi újjáépítési tevékenység is le fog zárulni - mondta.

A miniszter kiemelte: az elmúlt hat évben a magyar katonák és szakemberek iskolák és orvosi rendelők tucatjait hozták létre, hidakat építettek, és több mint negyven kutat fúrtak Afganisztánban.

Magyarország továbbra is végzi kiképzési feladatait, amelyek közül kiemelkedik a két helikopter-kiképző csoport. Ezek MI-17-es és MI-35-ös típusra képeznek ki afgán pilótákat és műszakiakat az ország két különböző pontján.

Átalakul az Ohiói Nemzeti Gárdával közösen működtetett magyar katonai kiképző és mentorcsoport szerepköre is. Miután az az afgán zászlóalj, amelyet 2009 óta segítettek a felkészülésben, elnyerte a "harcra kész" minősítést a NATO vizsgáztatási rendszerében, e téren már nem lesz szükség a magyar katonák tapasztalataira. A csapat csökkentett létszámban áttelepül Mazar-i-Sarifba, ahol az ottani afgán hadosztály mellett a törzstervezői feladatokban fog segítséget nyújtani.

Magyarország ugyanakkor növeli Afganisztánban a különleges műveleti tevékenységre alkalmas katonáinak számát. Összességében - mondta Hende Csaba - 2013-ban az afganisztáni magyar katonai létszám lényegesen csökken majd.

A védelmi miniszteri találkozót záró sajtótájékoztatóján Anders Fogh Rasmussen NATO-főtitkár közölte: egyelőre nem döntöttek arról, milyen létszámmal indul majd a 2014-es ISAF-kivonulás után az új nemzetközi Afganisztán-misszió, amelynek súlypontjában immár az afgánoknak nyújtandó kiképzés és támogatás lesz.

A védelmi miniszterek megvitatták a másik fontos NATO-művelet, a koszovói KFOR misszió kérdését is. Megállapították, hogy Koszovóban a biztonsági helyzet és a szabad mozgás lehetősége az utóbbi időben javult, de a NATO-nak nem szabad elveszítenie az éberségét. Az elmúlt évben még sok villongás volt a főként szerbek lakta Észak-Koszovóban. Hende Csaba erre példaként megemlítette: korábban mintegy húsz úttorlasz emeltek az ott élő szerbek, de ma már csak egy van.

"Lényegesen alacsonyabb szintű a feszültség, és ez kisebb katonai részvételt igényel" - fogalmazott a honvédelmi miniszter. Szerinte ezért felmerülhet a tartalék erők felhasználásának megváltoztatása az év végével.

Rasmussen a záró sajtóértekezleten felidézte, hogy a NATO a korábbi hónapokban a feszültség kiéleződése miatt elhalasztotta a KFOR létszámának további csökkentését, és - tette hozzá - ilyen döntés most sem született. Kilátásba helyezte ugyanakkor, hogy a Koszovóban állomásozó nemzetközi erő területi elhelyezkedését illetően némi egyensúly-kiigazítás várható, nagyobb súlyt helyezve Észak-Koszovóra.

Hende Csaba a miniszteri tanácskozáson tájékoztatást adott arról, hogy a magyar HungarControl vállalat nyerte el a koszovói légtér - mindeddig megoldatlan - felügyeletére és a légi közlekedés irányítására kiírt NATO-pályázatot, a feladatot a cég jövő márciustól fogja ellátni.

A honvédelmi miniszter magyar újságíróknak elmondta: a harmadik háromdimenziós magyarországi radar létesítési költségeinek több mint 90 százalékát a NATO viseli, sőt, 19 éven át működtetéshez is hozzá fog járulni.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.