Új 3D-s NATO-lokátor

Hende: 200 kilométerről észlel egy 30 centiméteres fémgömbötaz új radar

Lényegesen nagyobb a hatótávolsága, és a régieknél sokkal olcsóbban üzemeltethető a Medinára tervezett új 3D-s NATO-lokátor.

2012.08.29 13:10MTI

Az új radar közel 200 kilométerről képes felderíteni egy 30 centiméter átmérőjű fémgömböt a levegőben - válaszolta Hende Csaba honvédelmi miniszter Vadai Ágnesnek, a Demokratikus Koalíció (DK) országgyűlési képviselőjének.

A tárcavezetőnek az Országgyűlés honlapján olvasható írásbeli válaszából kiderült, hogy a régi radarok az említett céltárgyat még észlelni sem tudták, ugyanakkor nagyobb a fenntartási költségük, hiszen például több energiát fogyasztanak, és több személyt igényel a kezelésük is.

A jelenleg üzemelő radarok fenntartási költsége éves szinten körülbelül 350 millió forint - fűzte hozzá.

Hende Csaba szerint egyértelműen megállapítható az új radar előnye: a korszerű technológiai megvalósítások, a költséghatékonyabb üzemeltetés, a nagyobb üzembiztonság, a hatékonyabb alkalmazás és a hosszú távú fenntarthatóság.

A RAT-31DL radar telepítése jelentős előrelépést a jelent a magyar légtérellenőrzés korszerűsítésében - hangsúlyozta a miniszter.

"Medina helyszínre vonatkozóan a várható elektromágneses expozícióval kapcsolatban több számítás és mérés készült, melyek alapján megállapítható, hogy a közeli települések is teljes biztonságban lesznek a radarból eredő elektromágneses sugárzástól" - tette hozzá.

A Honvédelmi Minisztérium júliusban azt közölte az MTI-vel, hogy szeptemberben kezdődhet az új, háromdimenziós NATO-lokátor építése a Tolna megyei Medinán. A tárca korábbi közlése szerint a beruházás 1-1,2 milliárd forintba kerül majd, ebből a radartorony építésére mintegy 0,9-1 milliárd forintot fordítanak.

A medinai lokátorállomáson az 1987-ben üzembe helyezett, szovjet technológiával működő radart várhatóan 2013 végén váltja fel a háromdimenziós radarrendszer, amelyet eredetileg a Zengőre, majd a Tubesre terveztek.

A medinai radar a magyarországi 3D-s berendezésekhez hasonlóan az olasz Selex Sistemi Integrati gyártmánya lesz.

A rendszert alkotó másik két lokátor Bánkúton, illetve Békéscsabán működik - írta a szaktárca korábban.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.