Aradi vértanúk

Hende: a haza védelméhez szükség van az emberek támogatására

Az 1848-48-as szabadságharc egyik legfontosabb, máig érvényes tanulsága, hogy a haza védelme nem képzelhető el az emberek támogatása nélkül - jelentette ki a honvédelmi miniszter az aradi vértanúk napja alkalmából Gyulán tartott szombati megemlékezésen.

Nézze meg a képeket! >>> képgaléria

2012.10.06 17:23MTI

Hende Csaba hangsúlyozta: amikor a szabadságharcra és az aradi tizenhármakra emlékezünk, a magyar történelem egyik legfontosabb pillanatára gondolunk. Ez a pillanat máig összekapcsolja a magyarokat határon innen és túl.

A nemzet 1848-49-ben megérezte és megértette, hogy összetartozik. Átélte, hogy a szabadságot csak együtt keresheti és szerezheti meg - mondta a politikus a Honvédtiszti Emlékhelyen tartott megemlékezésen.

Az aradi vértanú tábornokok sorsa megmutatja a legfontosabb, ma is érvényes igazságot: nem lehetséges a honvédelem az emberek támogatása nélkül - mondta a politikus.

Kattintson a képre! >>> Fotó: MTI

Emlékeztetett arra, hogy a honvédsereg vezetői szakmai tudásban, lelkesedésben, kitartásban és emberségben felülmúlták a velük szemben állókat. Nem kímélték magukat, mert tudták, a magyar szabadság ügye és a nemzet jogai megérik az áldozatot. A harcok viharában faragtak a lelkes, ám fegyelmezetlen önkéntesekből mintaszerű hadsereget - mondta Hende Csaba.

Hozzátette: minden hadsereg sikerének egyik alapvető záloga: "tartsd meg a rendet és a rend megtart téged". A végső vereség alapvető oka nem valamely katonai mulasztás volt - közölte a tárcavezető. Azonban az, hogy ez a küzdelem a nemzetet szabadságában és jogaiban megerősítő katartikus élménnyé vált, mégis elsősorban a minden társadalmi osztályt magába fogadó magyar honvédek érdeme.

Ezért nem arathatott megsemmisítő győzelmet a Haynau-féle diktatúra és ezért vezetett el a nemzet passzív ellenállása végül a kiegyezéshez - folytatta.

Szólt arról is, hogy a gyulaihoz hasonló főhajtások az élet értékére, nagyszerűségére és megismételhetetlenségére emlékeztetnek. A katona az az ember, aki tudja: életének önmagán túlmutató értelme van. Azért harcol, mert mindennél nagyobbra tartja azt, amit meg kell védenie.

Felidézte: Gyulán át vezetett az aradi 13 honvédtábornok útja a vesztőhelyre. Itt kezdődött pokoljárásuk utolsó szakasza. Ezt azonban enyhítette a helybeliek tüntető szeretete. Hende Csaba szerint a város azóta is őrzi e fontos pillanatok emlékét.

Úgy fogalmazott: közös történelmünk legfontosabb tanulsága, hogy mindenkinek van feladata, hivatása, amelyet sikerre kell vinnie. Mindenkire szükség van, különben nem egész az ország és a nemzet. Ma, amikor nehéz időkben az ország megújítása a feladat, különösen figyelni kell az aradi vértanúk példájára, hiszen "az ő történetük, helytállásuk olyan gránit alapkő, melyre fel lehet és fel is kell építenünk közös jövőnket" - hangsúlyozta a miniszter.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.