Módosítanák

A képviselőkhöz fordul az értelmi fogyatékosok érdekében az Éfoész

Valamennyi országgyűlési képviselőt megkeresi az Értelmi Fogyatékossággal Élők és Segítőik Országos Érdekvédelmi Szövetsége (Éfoész) annak érdekében, hogy az új polgári törvénykönyvből (Ptk.) kikerüljön a teljesen korlátozó gondnokság intézménye.

2012.09.28 16:02MTI

A szervezet azt kéri a képviselőktől, hogy nyújtsanak be módosító indítványt a Ptk. cselekvőképességi részéhez, és javasolják a teljesen korlátozó gondnokság törlését a kódexből. A szövetség véleménye szerint a cselekvőképességet teljesen korlátozó gondnokság a jelenleg hatályos kizáró gondnoksággal megegyező jogintézmény, amely megfosztja az egyént jogaitól, továbbá ellentétes a fogyatékossággal élő emberek jogairól szóló - Magyarországon 2008 óta hatályos - ENSZ-egyezménnyel.

Az Éfoész a cselekvőképesség teljes korlátozásának eltörlése mellett más változtatásokat is javasol az új Ptk. februárban nyilvánosságra hozott tervezetének cselekvőképességet tárgyaló részéhez. A www.szerintunkigy.blog.hu-ról elérhető javaslatuk szerint a cselekvőképesség részleges korlátozására irányuló bírósági határozatnak olyan összetett vizsgálaton kell alapulnia, amely az orvosi mellett gyógypedagógiai, pszichológiai és az érintett szociális helyzetét feltáró szakvéleményt is magában foglal.

A szervezet több javaslatának az a célja, hogy a törvény megakadályozza a gondnok önkényes eljárását. Így rögzítenék a jogszabályban, hogy a gondnok köteles együttműködni a gondnokoltat segítő többi szakemberrel, valamint bármely döntés meghozatalakor köteles arra törekedni, hogy az általa gondozott véleményének, akaratának megfelelően járjon el.

Beemelnék a jogszabályba a gondnokság alá helyezés kötelező, legfeljebb háromévenkénti felülvizsgálatát, arra hivatkozva, hogy a gondnokság a képességek hiánya miatt szükséges, ám ha a gondnokság betölti funkcióját, az adott képességek fejlődhetnek.

A szervezet egy másik javaslata szerint a gondnok és a gondnokolt közötti vita esetén, mivel a gyámhatóságtól "nem várható el objektív döntés" (mivel egyszerre kinevezője, munkáltatója és törvényességi ellenőre a hivatásos gondnokoknak), a hatóságnak meg kellene hallgatnia a gondnokoltat és az általa meghatalmazottat is.

Az Éfoész továbbá általánosságban megállapítja, hogy bár a tervezet több megfelelő jogintézményt is nevesít, illetve támogatandó elvet emel be az alapelvek közé, a konkrét szabályozás mégsem tükrözi ezek lényegét, másfajta szemléletét.

A kormányzati tervek szerint 2014. január elsején hatályba lépő törvény tervezetét szerdán kezdte tárgyalni a parlament. A vitában Répássy Róbert igazságügyi államtitkár a változtatások közül kiemelte, hogy a bíróság a jövőben a cselekvőképességet általános jelleggel már egyáltalán nem, hanem csak ügyek meghatározott körére vonatkozóan korlátozhatná.

A kormany.hu-n olvasható hétfői közlemény szerint a fogyatékossággal élő emberek jogairól szóló ENSZ-egyezmény magyarországi végrehajtásáról készült nemzeti jelentést szeptember 20-21-én vizsgálta meg Genfben az egyezményt felügyelő bizottság. Az eseményen Soltész Miklós szociális, család- és ifjúságügyért felelős államtitkár tárcaközi küldöttség élén vett részt.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.