Sürgős az akadálymentesítési felmérés

LMP: a kormány a végsőkig megnehezíti a fogyatékkal élők helyzetét

Több intézkedésével is a végsőkig megnehezíti a fogyatékkal élők helyzetét a kormány az LMP szerint.

2012.08.18 15:30MTI

A kabinet csak az utazási kedvezmények májusi "megtépázásával" 15 milliárd forintot vett el a rokkantnyugdíjasoktól, ráadásul jövőre megszüntetik a súlyosan mozgáskorlátozottak közlekedési juttatását is, emellett nem hajtották végre a kötelező közlekedési és épület-akadálymentesítést sem - sorolta kifogásait az MTI-hez szombaton eljuttatott közleményében Szabó Tímea, az Országgyűlés emberi jogi bizottságának LMP-s alelnöke.

Az ellenzéki politikus szerint emellett a mozgáskorlátozottaknak igényelhető lakásátalakítási támogatás átszabásával is csak az OTP Banknak kedvezett a kormány, a pénzintézet pedig sok rászoruló számára "megfizethetetlen költségeket számol fel a támogatás elbírálásáért, ráadásul előre fizetteti meg a díjakat".

A kormány megváltoztatta a gépkocsiszerzési és -átalakítási támogatásokat is: hiába nőtt a támogatási összeg és lettek kedvezőbbek a feltételek, ugyanis a forráskeret radikálisan szűkült, így az 5-6 ezer helyett csak kevesebb mint ezer rászoruló számára érhető el - folytatta Szabó Tímea, hozzátéve, hogy a súlyos fogyatékkal élő embereknek járó fogyatékossági támogatás a 23 ezer forintot sem éri el havonta, így az nem kompenzálja a speciális élethelyzettel járó többletköltségeket.

Az LMP politikusa ezek alapján közölte: pártja mielőbbi lépéseket sürget a fogyatékkal élők támogatási rendszerének megerősítésére. Egyebek mellett azonnal el kell kezdeni az akadálymentesítési felmérést, és be kell fejezni a középületek akadálymentesítését, továbbá növelni kell a fogyatékossági és lakásátalakítási támogatás összegét is - írta a képviselő.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.