Ellentmond az ENSZ-egyezménynek?

TASZ: a szociális tárgyú törvények módosítása sérti a fogyatékos emberek jogait

Civil és szakmai szervezetek, kutatók Balog Zoltánnak, az emberi erőforrások miniszterének írt nyílt levelükben tiltakoznak az Országgyűlés előtt lévő egyes szociális és kapcsolódó tárgyú törvények módosításáról szóló javaslat ellen, mert az szerintük sérti a fogyatékosok jogait - közölte a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ).

2012.07.02 22:00MTI

A TASZ közleménye szerint a kormány törvényjavaslata "minden benne található pozitív elem ellenére is" ellentmond a Magyarország által kihirdetett a Fogyatékossággal élő személyek jogairól szóló ENSZ egyezménynek, sérti a fogyatékos személyek jogairól és esélyegyenlőségéről szóló törvényt, és nincs összhangban a kormányprogram "A fogyatékossággal élők helyzetének javítása" című fejezet vállalásaival.

Mint írták, a törvényjavaslat kimondott célja, hogy a fogyatékos embereket elzáró tömegintézetekhez képest alternatív lakhatási szolgáltatások kialakításának biztosítson törvényi hátteret, és ezzel lehetőséget adjon az évtizedes szegregáló gyakorlat felszámolására. Ehhez képest a tervezet akár 50 férőhelyes tömegintézetek építését is lehetővé tenné, pedig magyarországi és nemzetközi tudományos bizonyítékok is azt igazolják, hogy ezek az intézetek ugyanolyan embertelenek és elszigetelők lehetnek, mint a 2-300 férőhelyes otthonok. 

Ezen felül a tervezet nem biztosítja a fogyatékos személyek szabad választásának tiszteletben tartását, továbbá lehetőséget teremt arra, hogy az új szolgáltatásokat elszigetelt helyen, akár a régi intézetek udvarán hozzák létre. A TASZ továbbá azt is "különösen veszélyesnek" tartja, hogy az intézetek megszüntetésére és kitagolására szánt 7 milliárd forintnyi európai uniós forrást új intézetek építésére fordítsák. A civilek által Balog Zoltánnak eljuttatott levelet idézve a TASZ kiemelte: "az Országgyűlés előtt fekvő tervezet nem alkalmas a fogyatékos állampolgárokat elszigetelő intézményrendszer megújítására, sokkal inkább a meglévő és elavult struktúra továbbélését segíti, ezzel pedig a fogyatékos emberek fizikai elszigetelésének garanciáját jelentheti".
 
A levélben megjegyezték, hogy Magyarország "egyik legsúlyosabb emberi jogi kérdéséről van szó", ezért Balog Zoltántól azt várják, "hogy miniszterként tegyen meg mindent annak érdekében", hogy a törvénytervezetet jelenlegi formájában ne fogadják el.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.