Fogyatékosok érdekvédelmi szervezetei

Jogfosztást konzervál az új Ptk. tervezete?

A fogyatékossággal élők érdekeit képviselő civil szervezetek szerint jogfosztást konzervál az új polgári törvénykönyv (Ptk.) cselekvőképességgel és gondnokság alá helyezéssel kapcsolatos szabályozása.

2012.03.28 18:31MTI

Az Értelmi Fogyatékossággal Élők és Segítőik Országos Érdekvédelmi Szövetsége (ÉFOÉSZ) szerdán közleményt juttatott el az MTI-hez, amely szerint az érintett civil szervezetek kezdeményezik a cselekvőképességet kizáró gondnokság jogintézményének eltörlését, amelyet az új Ptk. is tartalmaz, cselekvőképességet teljesen korlátozó gondnokság néven.

A közlés szerint az új polgári törvénykönyv gondnoksági szabályozásáról egyeztetett kedden a tervezet előkészítésért felelős Székely László miniszteri biztos Kőrös András bíróval (a Kúria illetékes tanácsának elnökével) és az érintett szervezeteket tömörítő Civil Caucus elnevezésű szerveződéssel az Alapvető Jogok Biztosának Hivatalában.

A Civil Caucust a megbeszélésen az Autisták Országos Szövetsége, az Értelmi Fogyatékossággal Élők és Segítőik Országos Érdekvédelmi Szövetsége, a Mental Disability Advocacy Center és a Társaság a Szabadságjogokért munkatársai képviselték.

A közlemény szerint a Civil Caucus részéről elhangzott, hogy sem a javaslat előkészítésének menete és a civilekkel való egyeztetés módja, sem a gondnoksági szabályozás tartalma nem felel meg az ENSZ vonatkozó egyezménye által előírtaknak, valamint nem egyeztethető össze az alaptörvénnyel sem. A civil résztvevők megfogalmazták, hogy Magyarország ismételt elmarasztalásra számíthat, amennyiben fenntartja a súlyos jogfosztás rendszerét - teszik hozzá.

"Nincs olyan ember, akinek valóban csak úgy lehetne szolgálni a védelmét, hogy kizárjuk csaknem minden személyes vagy vagyoni kérdésben való döntésből" - fogalmaz a közlemény, amely szerint ha fogyatékosságától függetlenül minden ember megkapja a számára szükséges segítséget, akkor a kizáró gondnokság "meghaladott jogfosztó intézményére" nincs szükség.

A civilek szerint a Ptk. tervezetében hiányosan ugyan, de szerepel a külföldön jól ismert, úgynevezett támogatott döntéshozatal intézménye, amely valós alternatívát nyújthatna a jelenlegi szabályozáshoz képest.

A szervezetek további egyeztetéseket szeretnének a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztériummal, mert úgy látják, hogy a kizáró gondnokság ellen szóló érvekeit és gyakorlati tapasztalataikat a tervezetet kidolgozó jogászprofesszorok nem fontolták meg érdemben - zárul a közlemény.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.