A Gyurcsány-kormány új önkormányzati minisztere

Letette miniszteri esküjét Gyenesei István

Letette miniszteri esküjét hétfőn az Országgyűlésben a Gyurcsány-kormány új önkormányzati minisztere, Gyenesei István. A kisebbségi kormány létrejöttét, a kabinet szerkezetének átalakítását hét új miniszteri kinevezés kísérte.

2008.05.19 13:23MTI

Szűcs Erika szociális és munkaügyi, Szabó Pál közlekedési, hírközlési és energetikai, Szabó Imre környezetvédelmi és vízügyi, Székely Tamás egészségügyi miniszter május 5-én már letette a miniszteri esküt, akárcsak Molnár Károly, aki a tudománypolitikáért, a kutatás-fejlesztésért és a technológiai innovációért felelős tárca nélküli miniszter lett.

A kormány hatodik új minisztere, Gyenesei István, az önkormányzati tárca vezetője, aki eddig független képviselő volt, csak a kormányszerkezet átalakításának törvénybe foglalása után tehette le esküjét; az ehhez szükséges törvénymódosítás egy héttel ezelőtt megtörtént a parlamentben. Nem kellett esküt tennie Bajnai Gordonnak, aki eddig önkormányzati és területfejlesztési miniszter volt, és az újonnan megalakuló Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztériumot vezeti.

Az új Önkormányzati Minisztérium az Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztérium utódjaként jön létre. Gyenesei István kinevezését múlt héten nem támogatta az Országgyűlés szakbizottsága. A jelölt meghallgatásán azt mondta, nem készül önkormányzati reformokra, és nem tud több pénzt sem ígérni a konvergenciaprogram keretei miatt. Múlt csütörtökön, tárcája átvételekor elmondta: mindenkire számít a minisztériumnál és szervezeteinél. Sem szervezeti, sem személyi változásokat nem tervez, amíg erre kényszerítő körülmény nincs. Közölte: arra készül, hogy nehéz időszakban, a ciklus végéig eredményes munkát végezzen. Az olimpiai felkészülésről azt mondta, hogy az állam megtette kötelességét.

A felkészülés ezen szakaszában a Magyar Olimpiai Bizottságé a felelősség és a lehetőség, hogy minként veszünk részt az ötkarikás játékokon, és milyen pozitív, illetve negatív hatások érnek bennünket. A sajtóban a napokban megjelent "kényes ügyek" kapcsán Gyenesei István kifejtette: tudatosan semmiféle törvénysértést nem követett el, és azok ellen, akiktől az információk származhatnak, megteszi a szükséges jogi lépéseket.

"Nincs okom, hogy meghátráljak, vagy bármilyen formában önkritikát gyakoroljak" - fogalmazott a leendő tárcavezető. A Fidesz előzőleg arról beszélt, hogy Gyenesei István közgyűlési elnöksége alatt visszaélések történtek Somogy megyében. A Fidesz úgy tudja, jelenleg öt olyan ügyben folyik nyomozás, amelyekben Gyenesei érintett lehet.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.