Nincs esély újabb reformlépésekre

Nem támogatták Gyenesei István miniszteri jelölését

Nem támogatta a szakbizottság szerdai ülésén Gyenesei István önkormányzati miniszteri jelölését. A jelölt a meghallgatáson azt közölte, nem készül önkormányzati reformokra, és nem tud több pénzt sem ígérni a konvergenciaprogram keretei miatt.

2008.05.14 12:30MTI

A testület 14 igen, 11 nem és 4 tartózkodás mellett nem támogatta Gyenesei István jelölését, tehát a testület többsége nem szavazott bizalmat. Az MSZP igennel, a szabad demokrata Gulyás József nemmel szavazott, képviselőtársa Geberle Erzsébet pedig tartózkodott. A jelölt az önkormányzati és területfejlesztési bizottság előtt azt közölte, nem lát esélyt újabb reformlépésekre, de úgy vélte, a kormánypárti és az ellenzéki önkormányzati politikusok összefogásával azokat elő lehetne készíteni egy új ciklusra. 

A somogyi származású miniszterjelölt tervei szerint egy asztalhoz ültetné az érintett politikusokat, és - mint fogalmazott - nyakkendő nélkül, egy üveg balatoni bor mellett egy kockás papírra összeírhatnák, melyek azok az ügyek, amelyekben össze tudnának fogni. Azokra a képviselői kérdésekre, milyen konkrét programokban, célokban gondolkodik, a jelölt ugyancsak azt hangoztatta: másodlagos, hogy ő mit akar, ehelyett azt szeretné, ha együtt, egymást segítve határoznák meg az elérendő fontosabb célokat. 

Elmondta, nem tud több pénzt ígérni a konvergenciaprogram keretei miatt. Megjegyezte ugyanakkor, hogy a konvergenciaprogram nem csak korlátokat, hanem mozgásteret is ad. Gyenesei István azt közölte, erősítené a kistérségi önkormányzati szövetségeket, így például több hatáskört és saját bevételi lehetőséget is kaphatnának. Úgy vélte, ha "helyzetbe hoznák" a kistérségeket, akkor ezzel megoldhatnák a kistelepülések számos problémáját. Közölte azt is, "sok esetben" kritikusnak látja az önkormányzatok pénzügyi helyzetét.
 
A "megye vagy régió" vitájáról szólva azt mondta, ő az "is-is" álláspontot képviseli, mert úgy látja, hogy a két területi szint a hatáskörök elhatárolásával és a források megteremtésével megfér egymás mellett is. A jelölt a legtöbb kérdést az önkormányzati reform elmaradása miatt kapta. A reformlépések elhalasztását a legkritikusabban Gulyás József (SZDSZ) képviselő kérte számon Gyenesei Istvánon. 

A liberális képviselő arra hívta fel a figyelmet, hogy a reform szerepel a kormányprogramban, és hogy igencsak megérett a helyzet a változtatásra. Hock Zoltán (MDF) azt vetette fel, hogy ha Gyenesei István miniszterként ennyire nem akar semmilyen változtatást, ahogy szerinte a szavaiból kiderül, "akkor mit akar két évig, intéző szerepre készül?"
 
Pál Tibor (MSZP) egy nyolcadik érdek-képviseleti szövetség létrehozására tett javaslatot, amelyben helyet kapna valamennyi budapesti kerület. Jauernik István, a bizottság elnöke, aki a tárca államtitkára lesz, a szakbizottsági ülésen saját leendő közvetlen vezetőjét, miniszterét hallgatta, illetve szavazta meg. A szocialista politikus a szűkös, 70 perces időkeret miatt kezdeményezte, hogy a szakbizottság a közeljövőben miniszterként is hallgassa meg Gyenesei Istvánt.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.