Bárki a saját hite szerinti hitoktatást veheti igé

"A lelküket adták el a pénzért" - a Hit Gyülekezete működtetheti a hajdúsámsoni iskolát

Öt éven át a Hit Gyülekezete működtetheti a hajdúsámsoni II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézményt; a Hajdú-Bihar megyei település képviselő-testülete erről minősített többséggel határozott szerdai ülésén.

2012.05.30 19:11MTI

A döntés után Hamza Gábor független polgármesternek fel kellett függesztenie a testületi ülést, mert több jelen lévő szülő hangosan kifakadt. "Szégyelljék magukat!"; "A lelküket adták el a pénzért" - kiabálták az előterjesztést megszavazó képviselőknek, akik a korábbi tervektől eltérően úgy döntöttek, hogy a helyi Eszterlánc óvodát nem adják át az egyháznak.

A Hit Gyülekezetének képviselője kijelentette: az iskola működtetését társadalmi szolgálatnak tekintik, amelyet a semlegesség jellemez, vagyis bárki a saját hite szerinti hitoktatást veheti igénybe, legyen református, katolikus, vagy más vallású.

Az ülés elején Hamza Gábor ismertette: törvényi szabályozás alapján 2012. január elsejétől az iskolát át kell adni az államnak, de lehetőség van arra, hogy akár egyházi, akár önkormányzati fenntartásban működtessék. Utóbbit az önkormányzat anyagi helyzete nem teszi lehetővé, ezért a képviselő-testület megvizsgálta, miként járnának jobban, hogyan biztosíthatnák a település egyetlen iskolájának további magas színvonalú működtetését.

A polgármester elmondta, hogy miután az egyik egyház jelentkezett az iskolára, valamennyi egyházat megkeresték a településen, de egyik sem kívánta átvenni az üzemeltetést. Az elsőként jelentkező Baptista Szeretetszolgálat visszalépett, ezáltal egyedül a Hit Gyülekezete pályázott az oktatási intézmény üzemeltetésére, s erről kellett döntenie szerdán a testületnek.

Máthé Attila Gyula, az önkormányzatban kisebbségben lévő Fidesz frakcióvezetője már korábban, és a képviselő-testületi ülésen is jelezte: kezdeményezésükre 1600-an, köztük 618 szülő írták alá azt a nyilatkozatot, hogy továbbra is önkormányzati, vagy állami fenntartásban működjön az iskola.

László Vilmos (Fidesz) - hajdúsámsoni képviselő, aki egy másik település egyházi iskolájának igazgatója - kifogásolta, hogy az önkormányzat nem rendelkezik a környező települések iskoláinak befogadó nyilatkozatával, így nincs biztosítva annak a 224 diáknak az elhelyezése, akiknek a szülei nem kívánják egyházi iskolába járatni a gyereküket.

Hamza Gábor megnyugtatta a képviselőket és a szülőket, hogy egyetlen gyermeket sem kell a változás miatt elvinni az iskolából, az a továbbiakban is magas szakmai színvonalon, a művészeti oktatást is megtartva működik tovább, amelyet az önkormányzat ellenőriz.

Tóth János alpolgármester a vitában elmondta: a Szatmári úti iskola épületéből a gyerekeket a központi épületbe helyezik át, s a megüresedő helyen bölcsődét alakítanak ki, amelyre 157 millió forintot nyert pályázaton az önkormányzat.

A heves szóváltásokkal kísért vita után a képviselők 7 igen, 4 nem és 1 tartózkodó szavazattal úgy döntöttek, hogy szeptembertől öt éven át a Hit Gyülekezete üzemeltetheti Hajdúsámson általános iskoláját.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.