Bibó és Márai mindig tudta, mi a helyes

Horthy-"restauráció": szópárbaj a tüntetők és az ellentüntetők között

A Horthy-korszak "restaurációja" ellen tüntetett az LMP szerdán Budapest XVI. kerületi polgármesteri hivatala előtti parkban. A tüntetésen körülbelül egy tucat ellentüntető is megjelent, de atrocitás nem történt.

2012.05.30 18:31MTI

Mizsei László, az LMP XVI-XVII. kerületi koordinátora a tüntetésen azt mondta, Sashalom sportcsarnokában pénzgyűjtést szerveztek Horthy Miklós első köztéri szobrának felállításáért, ennek egyik fővédnöke Kovács Péter, kerületi fideszes polgármester, országgyűlési képviselő volt.

A képviselő felolvasta az LMP ezzel kapcsolatos közleményét, amely szerint elfogadhatatlan a Fidesz rehabilitációs kísérlete és az is, hogy a kerület polgármestere kiáll az ügy mellett, ezért felszólítják, hogy hagyjon fel a szobor melletti lobbizással, ne nevezzenek el közterületet a volt kormányzóról, és ne csak "egy reakciós kisebbség", hanem a teljes kerület érdekeit képviselje. Azt is kérik, hogy ha a kerületben mégis felállítanak egy Horthy-szobrot, akkor arról tartsanak ügydöntő népszavazást.

Karácsony Gergely, az LMP frakcióvezető-helyettese hangsúlyozta, "olyan országban szeretnénk élni", ahol nem hoznak olyan döntéseket, amelyek több százezer honfitársnak fájdalmat okoz, és ahol olyan alanyokat keresnek a szobrok állításához, akikről tudják, hogy a történelem makulátlan szereplői voltak. Horthy Miklós nem ilyen, de Kádár János sem - tette hozzá.

Beszédében, amelyet az ellentüntetők többször is félbeszakítottak, arra kérte az embereket, hogy gondolkozzanak el azon, hogyan élik meg azok egy Horthy-szobor felállítását, akiket az ő kormányzása idején öltek meg. Magyarország csak akkor lehet sikeres, ha olyan hősöket keresnek, akik mindig demokraták voltak. Ide sorolta Bibó Istvánt és Márai Sándort is, mert ők "mindig tudták mi a helyes" - mondta.

Feltette a kérdést: azok, akik az ország bármely pontján szobrot akarnak állítani Horthy Miklósnak, mit szeretnének üzenni a jelen és a jövő Magyarországának?

A felszólalást követően Kovács Péter polgármester a tüntetőknek azt mondta, nem érti a demonstráció lényegét, mert a helyi önkormányzat nem akart, és a jövőben sem akar a kerületben szobrot állítani Horthy Miklósnak.

A demonstráción mintegy félszáz ember jelent meg, a tüntetők és az ellentüntetők között szópárbaj alakult ki, de atrocitás nem történt.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.