Már korábban is elmarasztalták Dániel Pétert

Fegyelmit kaphat a Horthy-szobrot leöntő ügyvéd

Bánáti János, a Magyar Ügyvédi Kamara elnöke közölte: fegyelmi eljárást vonhat maga után Dániel Péter ügyvéd szerdai akciója, vagyis az, hogy vörös festékkel öntötte le Horthy Miklós szobrát Kerekiben.

2012.05.18 15:15MTI

Bánáti János elmondta, az ügyvédi törvény ebből a szempontból világos, "nemcsak az ügyvédi tevékenységgel szorosan összefüggő helytelen magatartást minősíti adott esetben fegyelmi vétségnek, hanem az ügyvédi hivatáshoz méltatlan magatartást" a magánéletben is - fogalmazott. Kifejtette, ezért "elméletileg a válasz egyértelmű", az ilyen magatartás - függetlenül attól, hogy például "nem egy tárgyalás közben történt" - ügyvédhez méltatlan lehet, és így fegyelmi eljárás tárgya lehet. A kamarában már korábban is volt példa ilyen jellegű fegyelmi eljárásra - tette hozzá.
   
Mint mondta, Dániel Pétert az ügyvédi kamara egyszer már elmarasztalta egy korábbi hasonló viselkedése miatt, a visszaesés, a hasonló cselekmények ismételt elkövetése pedig súlyosbító körülménynek számít.
   
Kiemelte, ezekben az esetekben általában nem döntenek a kizárás mellett, amely a legsúlyosabb fegyelmi büntetés. A kamara eljárása következetes és szigorú - jelentette ki.
   
Bánáti János arról is beszélt, hogy a hivatás számarányához képest az ügyvédek közül viszonylag sokan vesznek részt a közéletben, hiszen az ügyvédi hivatás egyik legjellegzetesebb vonása, hogy másokat képviselnek. Hozzátette: ez a világon mindenhol így van.
   
A Somogy megyei Kerekiben vasárnap felavatott életnagyságú Horthy Miklós-szobrot szerda hajnalra vörös festékkel öntötték le. Marton Lajos, a település független polgármestere elmondta, a szoborállítók megpróbálták őrizni az alkotást, ugyanis a felállítás ellen tiltakozó Dániel Péter korábban kilátásba helyezte a támadást, de annak hajnali kettőkor még nem volt semmi jele. Vélhetően ezután nem sokkal történt az akció.
   
Szilágyi György, a Jobbik képviselője feljelentette a legfőbb ügyésznél Dániel Péter ügyvédet, aki a szobor nyakába Tömeggyilkos, háborús bűnös feliratú táblát akasztott.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.