Civil szervezetek demonstrálnak a Parlament előtt

Köznevelési törvény: "horthysta, sztálinista, kádárista időket idéz"

A hónap elején alakult Hálózat a Tanszabadságért (HAT) nevű, civil szakmai szervezeteket tömörítő szerveződés demonstrációt tart a Parlament előtt, mivel szerintük az új köznevelési törvényjavaslat elfogadhatatlan, horthysta, sztálinista, kádárista időket idéz.

2011.11.15 13:31MTI

A HAT - amelyet számos oktatási szakember mellett többek közt a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete, a Magyar Pedagógiai Társaság ügyvezető elnöke, a Történelemtanárok Egyletének elnöke, az Alapítványi és Magániskolák Egyesületének elnöke és a Magyartanárok Egyesületének elnöke alapított - elfogadhatatlannak tartja azt, amilyen tartalommal és amilyen eljárásban, a szakmai és civil vélemények, a véleményezési határidők figyelmen kívül hagyásával a nemzeti köznevelésről szóló törvény tervezetét előkészítették. Meggyőződésük, hogy ilyen előzmények után jó, igazságos, a társadalom valós igényeihez igazított törvény nem születhet.
   
A demonstráció kedd reggel kezdődött, amikor az Országgyűlésben megnyitották a törvényjavaslat általános vitáját. Az oktatási szakemberek eredetileg azt szerették volna elérni, hogy vonják vissza a tervezetet, de mivel ez nem történt meg, bejelentették a "fogadóóra" nevű demonstrációsorozatukat, amely a törvény végszavazásáig tart. 
   
A tüntetők szerint a törvény aggályos, diktatórikus, gyermekellenes, alkalmazása pedig visszafordíthatatlan károkat okozhat a közoktatásban, így közvetve a társadalom egészében.
   
Az országgyűlési képviselőkhöz címzett levelükben az áll: a törvény elfogadása esetén a magyar köznevelés rendszere egy XIX. századi nevelési koncepcióra építve, a diktatúrák világát idéző szabályozási környezetben, egy meghaladott tartalmi követelményrendszer alapján egy "brutálisan szelektív" iskolarendszert, szinte minden elemében centralizált-uniformizált óvodai-iskolai gyakorlatot fog eredményezni.
   
A HAT szerint a jogszabály gyerekellenes és családellenes. Ezt a korai szelekció, "a tehetséggondozásnak nevezett elitképzés", a tankötelezettség korhatárának leszállítása, a délután 4 óráig tartó kötelező iskolába járás, a szakiskolás gyerekek kizárása a nemzeti alaptanterv szerinti tanulásból, "a tanulási zsákutcának tekinthető Hídprogram", a gimnáziumi férőhelyek korlátozása, a kisiskolák tervezett bezárása, valamint a diákjogok és a szülők beleszólási jogának korlátozása alapján állítják.

A HAT úgy véli, hogy a törvény pedagógusellenes is, mivel jelentősen megnövelik a pedagógusok munkaterhelését, és ezzel egyidejűleg jelentősen csökkentik a jövedelmüket. Az óvodák-iskolák munkájának leglényegesebb kérdéseiben, mivel ezeket központilag határozzák meg, megszűnik a pedagógusok döntési lehetősége, megszűnik szakmai önállóságuk.
   
A tüntetők azt szeretnék elérni, hogy a jogszabályról való döntést halasszák el, és a szakmai előkészítő munkát újra nyissák meg.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.