A győztes mindent visz

Hogyan ne írjunk választási törvényt?

Az előzetes regisztráció intézményének bevezetése a parlamenti választásokkor még Fideszes képviselők szerint is "intellektuális cenzust" jelentene. Ha ezzel a kijelentéssel nem vitatkozunk, akkor egy ilyen intézkedés - mint minden cenzus - egyértelműen sértené az "egy ember-egy szavazat" elvét. Amire minden modern, parlamentáris demokrácia épül.

2012.05.22 10:24sabater - ma.hu

Önmagában a demokráciát korlátozó, otromba lépés, amit a Fidesz 2011-ben tett: saját szellemi műhelyében kidolgozott, a jobboldalnak jelentősen kedvező választási rendszert fogadott el a parlament ugyanis ebben az évben. Ez a rendszer a többségi elv alapján a „győztes mindent visz”-sémára épül, ami nem kis mértékben dönti a Fidesz oldalára a mérleg nyelvét, amennyiben az ellenzék megosztott, a Fidesz pedig legnagyobb párt marad 2014-re. Ettől még persze le lehetne váltani Orbán Viktort és kormányát. Amitől már sokkal nehezebb, az az úgy nevezett gerrymandering, a választókörzetek politikai célú megrajzolása.

Semmi ok nincs arra, hogy mondjuk Budapest választási térképe úgy nézzen ki, ahogy – például kevés, nagyon erősen baloldali körzetet és a sok, enyhén vagy erősebben jobboldali körzetet képezve, de említhetnénk a baloldali Szegedet is, ahol a városi egyéni választókörzetek mellé annak egyensúlyozására mindenhová bepakoltak nem is kevés jobboldali-falusias választót, holott ezt sem a hagyomány, sem a racionalitás nem indokolja. Ezek ugyanis azt mondatják, hogy egyszerűbb egy közigazgatási egységet (kerültet, nagyvárosi körzetet) képviselni, mint teljesen vegyes érdekű területeket.

Ha ezen is túltettük magunkat, jön a következő akadály: választási törvény van, választási eljárásról szóló törvény még nincs. Mi a különbség? Az, hogy míg az előző azt határozza meg, milyen körzetekben és milyen elvek alapján szavazunk, utóbbi azt, pontosan hogyan. Hány nappal a választások előtt kell jelöltet állítani? Van-e bármiféle előzetes feltétele annak, hogy valaki szavazhasson? Ilyesmi kérdésekről szól a választási eljárási törvény, amit a Fidesz valószínűleg akkor fog (szokásához híven egyedül) elfogadni, ha már jobban látszanak a 2014-re kialakuló erőviszonyok.

Ezzel pedig a kétharmados kormánypárt olyan eszközt tesz saját kezébe, amely joggal nevezhető antidemokratikusnak. Különösen úgy, hogy a Fidesz eddig sem tett gesztusokat az ellenzék felé – elég csak arra gondolni, hogy Orbán legújabb javaslata szerint elvenné a támogatást a pártoktól 2013-2014-re. Mindez azt jelentené, hogy a korruptabb pártok – elsősorban a Fidesz, másodsorban az MSZP – tudnának fennmaradni, a Jobbik komoly nehézségek árán maradna talpon, az adósságokkal küzdő LMP pedig nagyjából másnap, de heteken belül szinte biztosan megszűnne. Azt pedig messze túl van elegancia kérdésén, hogy egy kormánypárt ellehetetleníti-e riválisait.

És akkor itt van még az előzetes választói regisztráció kérdése. Ez ugye arról szól, hogy valaki akkor szavazhat, ha a választás előtt egy hónappal már részt vesz az előzetes választáson, azaz bejelöli, hogy szavazni fog. Ahol ezt a módszert alkalmazzák, ott a tudatos, megfontolt szavazásra próbálják rávenni az embereket. A módszer önmagában nem mond ellent a parlamentáris demokrácia szabályainak, de például az Egyesült Államokban – szemben Magyarországgal – komoly hagyománya van ennek, és tudatosabbak is a választók. Ha egy fideszes képviselő maga mondja, hogy a javaslat a „vadbarmok” kiszűrését szolgálja, az elgondolkodtató.

Például azért, mert a Fideszt többek közt ezek a „vadbarmok” választották. Ezeket a vadbarmokat kéne a Fidesznek kormányon képviselnie, most pedig lényegében megfosztaná őket a szavazójoguktól, legalábbis nehezítené az ahhoz való hozzáférést. Holott semmi nem indokolja, hogy egy iskolázott, politikával foglalkozó ember „jobban” szavazna, mint valaki, aki kevésbé művelt, viszont ezzel utóbbiak érdekérvényesítő képessége jelentősen csökkenne. Magyarországon egy, az Egyesült Államokéhoz hasonló előregisztrációs rendszer az egyenlő választójog korlátozását jelentené. Az pedig önmagában is rombolja a demokráciát, hogy két évvel a választások előtt semmit nem tudunk arról, lesz-e ilyen intézmény, és a Fidesz kénye-kedve (értsd: saját hatalmi érdekei szerint) dönt majd erről.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.