Fidesz, MSZP, LMP

Kell vagy nem kell finanszírozni a pártokat?

A három párt eltérő álláspontja számos további kérdést vet fel

2012.05.18 13:28MTI

A Fidesz szóvivője szerint felmerülhet az a kérés, hogy a gazdasági válságból a családok és a cégek mellett a pártok is vegyék ki a részüket. Selmeczi Gabriella így kommentálta azt, hogy Orbán Viktor pártelnök-miniszterelnök felvetette a pártok 2013-14-es költségvetési támogatásának felfüggesztését.

A kormánypárt szóvivője pénteki budapesti sajtótájékoztatóján a részleteket firtató újságírói kérdésre azt mondta, "ez egy nagyon izgalmas kérdés", amelyet a Fidesz különböző szervezetei megtárgyalnak majd. "Ha megtárgyaltuk, akkor bizonyára lesz javaslatunk ebben a kérdésben" - közölte, megjegyezve: "részleteket azért nem tudok mondani, mert még nincsenek részletek"; csütörtökön is csak a felvetés hangzott el.

Azt azonban a szóvivő hozzátette, hogy "gazdasági válság van Európában és a világban, és ha mindenki részt vállal a válságból, úgy mint a családok, a cégek, akkor felmerülhet az a kérés, hogy esetleg a pártok is vegyék ki a részüket ebből".

Az Origo csütörtökön írt arról, hogy a pártok 2013-14-es költségvetési támogatásának felfüggesztését javasolta a kormányfő a Fidesz országos választmányának csütörtöki ülésén. A honlapnak Szijjártó Péter, Orbán Viktor szóvivője megerősítette az információt. A lap szerint a politikus közölte: "a miniszterelnök valóban megfontolásra javasolta, hogy 2013-ban és 2014-ben függesszék fel az összes párt közpénzből történő költségvetési támogatását". Az Origo úgy tudja, hogy Orbán Viktor a költségvetés nehéz helyzetére hivatkozva vetette fel az ötletet.

Kétszázötven-háromszáz év alatt lehetne annyi megtakarítást elérni a pártok költségvetési támogatásának megvonásával, mint amekkora kiesést az egykulcsos adó évente okoz a büdzsének - mondta Tóbiás József, az MSZP frakciógazgatója pénteken sajtótájékoztatón. Szerinte ha átlátható gazdálkodási szabályok megalkotása nélkül függesztik fel a pártok támogatását, az befolyásos gazdasági szereplők előtt nyit utat, hogy politikai befolyást szerezzenek.

A szocialista politikus arra reagált, hogy Szijjártó Péter miniszterelnöki szóvivő megerősítette, Orbán Viktor a pártok költségvetési támogatásának felfüggesztését javasolta a következő két évre a Fidesz választmányának csütörtöki ülésén. A hírportál úgy tudja, a miniszterelnök a költségvetés nehéz helyzetére hivatkozva vázolta az ötletet.

Tóbiás József ezzel kapcsolatban azt mondta, parlamentáris demokráciákban a pártoknak fontos szerepük van, a javaslat pedig ezt korlátozná.

Hozzátette, komolytalan a miniszterelnöki felvetés, számba véve, hogy az idén (a pártalapítványok juttatásai nélkül) összesen 2,5 milliárd forint támogatásban részesülő pártok kétszázötven-háromszáz év alatt kapnának annyi támogatást, mint amekkora - csaknem hatszázmilliárd forintos - kiesést az egykulcsos személyi jövedelemadó évente okoz.

Kitért arra is, elvárható, hogy aki ilyen ötletet feldob, pontos javaslattal álljon elő, az MSZP ezt várja el a miniszterelnöktől.

Tóbiás József azt is felrótta, hogy a Fidesz eddig nem volt partner egy új pártfinanszírozási törvény megalkotásához. Márpedig véleménye szerint ha átlátható gazdálkodási szabályok hiányában kiiktatják az állami támogatást, az utat nyit az oligarchák, a gazdasági hatalom birtokosai előtt, hogy befolyásukat a politika világában érvényesítsék.

Az LMP szerint a pártok állami támogatásának felfüggesztése helyett inkább a párt- és kampányfinanszírozást kellene szigorúbban szabályozni és átláthatóvá tenni - mondta pénteki sajtótájékoztatóján Karácsony Gergely. A frakcióvezető-helyettes kifejezte reményét, hogy a miniszterelnök által felvetett ötlet csak egy blöff.

Orbán Viktor a Fidesz országos választmányának csütörtöki ülésén javasolta, hogy a következő két évben függesszék fel a pártok költségvetési támogatását - erősítette meg az origo.hu értesülését Szijjártó Péter miniszterelnöki szóvivő. A hírportál úgy tudja, a kormányfő a költségvetés nehéz helyzetére hivatkozva vetette fel az ötletet.

Karácsony Gergely erre reagálva azt mondta, reméli, hogy ez csak egy "szokásos blöff" a kormányfő részéről, amivel csak azért állt elő, mert "tele van a sajtó a Fidesz-közeli oligarchák ügyeivel", amikről gumicsontok bedobásával próbálják elterelni a figyelmet.

Amikor a miniszterelnök kijelenti, hogy az adófizetők pénzéből ne támogassák a pártokat, akkor "tulajdonképpen azt mondja, azért nincs erre szükség, mert majd megoldjuk okosban" - jelentette ki Karácsony Gergely. Úgy fogalmazott: senki nem gondolhatja, hogy a Fidesz nem fog politizálni és kampányolni a következő két évben, amihez viszont pénzre van szükség, tehát a kormánypártnak az adófizetőktől kapott forrásokat máshonnan kell majd pótolnia. Szavai szerint ha a Fidesz annyira jól áll, hogy le tud mondani évi egymilliárd forintról, akkor az azt jelenti, hogy vannak más forrásai is, "olyan források, amelyek miatt Magyarországon az elmúlt húsz évben folyamatosan növekedett a korrupció".

A frakcióvezető-helyettes hozzátette: a pártok támogatásának átláthatatlan szabályozása azzal az eredménnyel járt, hogy a politikai erők "a különböző üzleti körök hálójába kerültek, és ezek az üzleti körök aztán benyújtják a számlát, akkor, amikor az általuk szponzorált párt a hatalom környékére kerül". Ha a Fidesz úgy dönt, hogy függesszék fel a pártok költségvetési támogatását, akkor bebizonyítja, hogy ez a folyamat végbement - értékelt.

Közölte: az adófizetőknek nem az az érdeke, hogy a pártok állami támogatása csökkenjen, hanem az, hogy a pénzügyi finanszírozás szabályait szigorúbbá és átláthatóvá tegyék. Pártok nélkül nincsen demokrácia, és tisztességes pártfinanszírozás nélkül nem lehet fellépni a korrupció ellen - mondta.

Közlése szerint tavaly a pártok körülbelül hárommilliárd forintot kaptak állami forrásokból, ami "annyi, amennyit tavaly Simicska Lajos, a Közgép tulajdonosa osztalékként kivitt a Közgépből, szintén az adófizetők pénzéből".

Kérdésre válaszolva azt mondta, az LMP számára drasztikus hatással járna, ha végrehajtanák a javaslatot. Kitért arra is, hogy az LMP-nek jelenleg is nagyon komoly adósságai vannak, ezért az is kérdésessé válna, hogy tudnák-e működtetni az országos hálózatukat. Hozzátette ugyanakkor, hozzászoktak ahhoz, hogy nincsen pénzük, mert a 2010-es parlamenti választásokat is állami támogatás nélkül csinálták végig, miközben minden támogatójuk nevét nyilvánosságra hozták, ami sokakat elriasztott.

Szerinte a javaslat arról szól, hogy jelenleg kétféle párt van Magyarországon. "Az egyik párt az, amelyik szegény és tisztességesen gazdálkodik, a másik fajta párt pedig gazdag és nem tudjuk, hogy kik támogatják" - mondta Karácsony Gergely.

Az LMP 2012-ben 249 millió forint állami támogatást kap - közölte az MTI-vel a téma kapcsán Priksz Gábor országos szervező. Hozzátette, hogy ezen felül a pártalapítvány költségvetésben nevesítve 80 millió, míg a frakció - a képviselők személyi keretén túl - 120 millió forintra jogosult. Az LMP-nek a választási időszakban körülbelül 50 millió forint egyéb bevétele volt, de ez azóta csökkent - mondta el az országos szervező. Az idei évre a tagdíjakból körülbelül 7-8, míg a magánadományokból nagyjából tízmillió forint bevételre számítanak.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.