Van választás?

A párt, ami megtalálta önmagát

Sok bajunk van az LMP-vel: programja sokszor megvalósíthatatlannak tűnik, a kormánytól való távolságtartása néha őszintétlennek, a megengedettnél többször jópofiznak a Jobbikkal, és fogalmunk sincs, miért lenne működőképes egy zöld adórendszer. Ennek ellenére az LMP az elmúlt hetekben igencsak nagyot nőtt a szemünkben.

2012.05.10 11:27sabater - ma.hu

A párt ugyanis végre azzal foglalkozik, amivel kell, ami, ahogyan képviselői is fogalmaztak: Magyarország fejlődésének legfőbb gátja. Az oligarchák tevékenységével, a mindent átszövő korrupcióval.

Kormányzati pozíciót eddig nem viselő, viszonylag frissen alakult pártnak lenni nem túl jó dolog: lényegében a semmiből kell felépíteni ugyanis ismertségünket és népszerűségünket, pénz és gazdasági érdekcsoportok segítsége nélkül. Egyetlen előnye van azonban ennek a létformának is: ahogyan az LMP és a Jobbik esetében is látjuk, e két párt hitelesen bírálhatja a kormányzati korrupciót, hiszen nem lehet visszakézből odavágni nekik – ahogyan a szocialistáknak igen –, hogy „miért, te nem ugyanezt csináltad az elmúlt négy/nyolc évben”? Az oligarcházást ennek megfelelően a parlamentben a Jobbik és az LMP viszi – egyébként nagyon helyesen, hiszen aki azt mondja, hogy jelenleg ez Magyarország fejlődésének legnagyobb gátja, igazat mond.

Csakhogy a Jobbik ettől még nem lesz kevésbé vállalhatatlan párt. Akik államilag támogatott cigánytenyészetről beszélnek, a negyvenes évek gettóit akarják újra megvalósítani Borsod megyében, néhány rendezvényen pedig kalasnyikovval lövöldöznek, azok akkor sem lesznek támogathatóak, ha egyébként a korrupció elleni fellépést tűzzel-vassal támogatják – legalábbis szavak szintjén, mert önkormányzatokban azért már 2010-ben sem voltak restek együttműködni a Fidesszel. Persze ez a legkisebb baj: a nagyobb az, hogy az eddig sem túl visszafogott Jobbik egyre szélsőségesebb, és képviselői mára nem győznek polgárháborút vizionálni, ami mellesleg pont annyira kell ennek az országnak, mint Jobbikos kormány.

Az LMP viszont az elmúlt hetekben tényleg magára talált. Amíg 2012 első felében belső konfliktusaikkal, megalakulásuk óta a tizenhetedik kongresszusukkal tötyörögtek, az elmúlt hónapokban megtalálták a Fidesz leggyengébb pontját, ami ráadásul nemcsak pártpolitikai szempontból hasznos. Ha valami ugyanis tényleg káros a Fidesz politikájában, az nem is annyira a demokrácia lebontása, hanem az, hogy ez sokszor a korrupció maximalizálása érdekében történik. Hogy azok a Fidesz-közeli oligarchák (a neveket ismerjük) szabad kezet kapjanak, akiknek korábban meg kellett állapodniuk ellenérdekelt politikusokkal, hogy ne legyenek fenyegetve bíróság, ügyészség, Alkotmánybíróság, pénzügyi felügyelet és egyéb teljesen fölösleges szervek által.

Karácsony Gergely oligarcházó felszólalása nyugodtan nevezhető történelminek is: a Fidesz kormányzásának felénél rátapintott annak legsebezhetőbb pontjára: arra, hogy a miniszterelnök mára nem annyira ura, mint foglya azoknak a pénzembereknek, akiket maga ültetett pozícióba. Orbánnak pedig szemmel láthatóan nem volt megfelelő válasza erre a kérdésre: nagyjából annyit sikerült felelnie, hogy az én oligarchám nem oligarcha, szemben a szocikéval. Holott a terpeszkedő, fertőző szagot árasztó oligarchák politikai oldaltól függetlenül mind ugyanolyanok: zsebükben néhány – vagy éppen kétharmadnyi – képviselővel a közérdek helyett saját magánérdeküket képviselik és képviseltetik, a mi kárunkra.

Amikor a Fidesz volt gazdasági vezetőjének építési cége sorra nyeri százmilliárdos összegben az állami megrendeléseket, amikor a földeket a miniszterelnök személyes barátai, bizalmasai és ismerősei kapják, akkor valami igen gyanús. Gyanús például, hogy a kormányt hatalmába kerítette néhány ilyen oligarcha, akadályozva annak jó szándékú és közös problémák megoldását célzó működését. Az LMP ezt pontosan látja, és ha ezt a politikát viszi tovább 2014-ig, rávilágítva az ország jelenlegi legsúlyosabb problémájára, akkor jó eséllyel megerősödhet 2014-ig. Magyarország túlnyomó többsége ugyanis nem részesül abból a pénzből, amit az oligarchák szereznek meg: őket zavarja, hogy több adót, tandíjat, egészségügyi hozzájárulást és ki tudja, még mit kell fizetnie azért, hogy elenyészően kevesen igazi luxusban élhessenek. Ők pedig mind potenciális szavazótábor.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.