Hibás gazdaságpolitika és jogbizonytalanság?

Az MSZP tudja, mitől esett vissza a GDP

Az MSZP szerint a hibás gazdaságpolitika és a befektetőket elriasztó kiszámíthatatlan jogi környezet okolható a gazdaság visszaesésért.

2012.05.17 14:54MTI

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) keddi gyorsbecslése szerint a bruttó hazai termék (GDP) 2012 első negyedévében 0,7 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához viszonyítva. A szezonálisan és naptárhatással kiigazított adatok szerint az előző negyedévhez viszonyítva 1,3 százalékkal esett vissza a GDP. A kormányszóvivői iroda aznapi közleménye szerint nemzetközi trendek vezéreltek a friss GDP-adatokat.
   
Burány Sándor MSZP-s országgyűlési képviselő ezzel kapcsolatban csütörtökön sajtótájékoztatón azt mondta: a recesszió veszélyére a szocialisták több mint egy éve próbálják felhívni a kormány figyelmét.
   
A szocialista politikus kifejtette: bár a kormányszóvivői iroda az eurózóna válságáról beszél, a bajok forrása idehaza van, az elmúlt negyedévben ugyanis az uniós tagállamok közül Magyarországon volt a legnagyobb a gazdasági visszaesés, nagyobb mint Romániában, Spanyolországban és Portugáliában (a görög adatok még nem ismertek). A magyar gazdaság legfontosabb partnere, Németország pedig az előző negyedévben is gyarapodott - tette hozzá.
   
Burány Sándor szerint ennek ismeretében nyilánvaló, hogy a GDP-visszaesés oka az a kormányzati gazdaságpolitika, amely egyrészt különadókkal bünteti a legjobban teljesítő szektorokat, másrészt a fogyasztási adók növelésével a legszegényebbeket terheli.
   
Az MSZP-s képviselő szerint a GDP csökkenésének másik oka a kiszámíthatatlan gazdasági-jogi környezet, vagyis például az, hogy a kormány évközben vezet be új adókat, a pénzügyi tranzakciós illetékről szóló javaslattal pedig megszegte a bankszövetséggel kötött megállapodását.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.