Vaj van a Fidesz füle mögött

Bizottság: nem! Korrupció: igen!

A Jobbik kezdeményezte, az LMP és az MSZP által is támogatott vizsgálóbizottság felállítását nem támogatja a Fidesz. A bizottság feladata a "a Simicska Lajos és Nyerges Zsolt körüli, valamint a Fidesz-kormány mögött álló gazdasági cégbirodalom állami megrendelései jogszerűségének átvilágítása" lenne. Ezzel a Fideszt hivatalosan is azt üzeni választóinak: még a korrupciómentes működés látszatára sem adunk. Amit persze egy ideje már lehetett tudni, csak most hivatalossá vált.

2012.05.21 09:34sabater - ma.hu

Az Európai Bizottság Európai Csalás Elleni Hivatalának (OLAF) munkatársai helyszíni ellenőrzést végeztek a Közgép Zrt. székházában pontosan egy héttel ezelőtt, hétfőn. Az erről szóló információt a szervezet munkatársai meg is erősítették. Lefordítva mindez azt jelenti, hogy ha már a magyar hatóságok tétlenek, az Európai Unió vizsgálja az elmúlt két évben feltűnően sok állami pályázaton nyertes cég tevékenységét, amelynek tulajdonosa Simicska Lajos, a Fidesz korábbi gazdasági igazgatója és volt APEH-elnök.

Mindez önmagában is indokolná, hogy parlamenti vizsgálóbizottság alakuljon az ügyben. Természetesen bizonyítékok nincsenek arra nézve, hogy bármiféle visszaélés történt volna a Közgép vagy egyéb ügyekben, de a sajtó hetek óta ezzel van tele, tisztességes kormánynak pedig kötelessége lenne tisztáznia magát. Már csak azért is, mert a Fidesz több olyan vizsgálóbizottság felállítását kezdeményezte (és ezek meg is alakultak), amelyek a Gyurcsány- és Bajnai-kormányok felelősségét vizsgálta korábbi gyanús ügyekben. Ezért a napnál is világosabb, hogy a kettős mérce elkerülése végett a Jobbik kezdeményezte bizottság létrehozását is támogatnia kellett volna Orbánéknak.

Ráadásul a parlamenti vizsgálóbizottság, az nem olyan dolog, amitől bárkinek is rettegnie kéne: Gyurcsányék sincsenek börtönben, hogy messzire ne menjünk. Pontosan az elmúlt nyolc év tevékenységét vizsgáló bizottságot mutatják meg legjobban, hogy ezek sokkal inkább politikai gittegyletként működnek, jogi következménye a legritkább esetben lehet annak, hogy képviselők gyanús ügyekkel foglalkoznak. Ezer és egy módja van annak, hogyan lehet egy ilyen bizottság működését obstruálni. Igaz, egy hátránya mindenképp lenne a megalakulásnak: a média egy kicsivel még többet foglalkozna azzal, ahogyan Fidesz-képviselők magyarázzák a magyarázhatatlant. És ez talán már eljutna az online médián túli világban is, ahol – a kereskedelmi és köztévékben – egyelőre meglehetősen keveset foglalkoznak ilyen kérdésekkel. Talán nem véletlenül.

A Fidesz közleménye, amelyben elutasította a bizottság létrehozását, egészen elképesztő. Azt írják ugyanis: „az Országgyűlésnek és vizsgálóbizottságainak nem lehet célja a gazdaság egyes szereplői ellen indított hajtóvadászat vagy lejárató akció”. Kérdés, hogy ugyanígy gondolták-e a sávolyi motorversenypálya megépítését, a sukorói King’s City beruházást vagy a Centrum Parkoló Kft. ügyeit vizsgáló bizottság ügyében is? A kérdés természetesen költői, a válasz ugyanis megvan rá: Lázár János és a Fidesz akkor tartja „hajtóvadászatnak” az ilyen kezdeményezéseket, ha a hozzájuk közeli ügyekre terjed ki a vizsgálat. Ha nem, akkor mehet szabadon, sőt, akkor kell elszámoltatás, Papcsák Ferenc meg Budai Gyula, vizsgálóbizottságok, húsz évet a húsz évért, ja nem, az egy másik párt.

Félreértés ne essék: minden ehhez hasonló ügyet ki kell vizsgálni, akár jobb-, akár baloldali az érintett vállalkozó. Nem érdekel minket senki jó híre, a pártpénztárnokoknak és pártokhoz közeli nagyvállalkozóknak ilyenből egyébként is igen kevés jutott, ahogyan az oligarchák sem azért lesznek oligarchák, mert tömegek szeretetét szomjúhozzák. A politikusnak viszont érdemes megőriznie a népszerűségét, ha azt akarja, hogy újraválasszák. Ennek pedig nem tesz jót, ha egy párt annak látszatára sem ad, hogy nem velejéig korrupt. A Fidesz most pontosan így járt el.

A párt nyilván úgy számolt, hogy a vizsgálóbizottság ellenzésének hírével kevesebbet veszít, mint azzal, ha hónapokig korrupcióval foglalkoznak a parlamentben. Lehet, hogy így van. Mindenesetre ezután minden ellenzéki párt hozzávághatja a Fidesz fejéhez, hogy még vizsgálatot sem engedélyeznek, egyértelmű, hogy vaj van a fülük mögött. És ha az ellenzéki pártok kellőképp okosak, pontosan ezt fogják tenni, akár az elkövetkező két év minden napján.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.