Lesz vizsgálat?

Ráküldené az unió csalás elleni hivatalát a Közgép szerződéseire a DK

Az Európai Unió csalás elleni hivatalához fordult a Demokratikus Koalíció (DK) a Közgép Zrt. által elnyert közbeszerzési pályázatok vizsgálatát kérve. Az ellenzéki párt Németh Lászlóné fejlesztési minisztertől vár választ arra, hogy az építőipari vállalat mekkora összegű megbízásokat kapott a kormányváltás óta.

2012.04.25 11:39MTI

Varju László pártigazgató szerdán sajtótájékoztatón ismertette Gyurcsány Ferenc DK-elnök levelét, amelyet Giovanni Kesslernek, az EU csalás elleni hivatalát vezető főigazgatónak írt. Ebben az áll, hogy - amint arról a Népszabadság beszámolt - a Közgép Zrt. Simicska Lajos korábbi APEH-elnök tulajdona. A volt miniszterelnök ezt azzal egészítette ki, hogy Simicska Lajos a Fidesz "és a köré épült cégbirodalom egyik leghírhedtebb" és legbefolyásosabb figurája.
   
Mint írta, a hírek szerint a Fidesz-kormány első másfél évében a Közgép 670 millió euró értékben nyert el közbeszerzési megbízásokat. Arra is kitért, hogy a vállalat felügyelőbizottságának korábbi elnökét, Petykó Zoltánt a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség vezetőjévé nevezték ki, Schváb Zoltán igazgató pedig a közlekedésért felelős helyettes államtitkár lett.
   
Gyurcsány Ferenc hozzátette: miközben az építőipar teljesítménye az elmúlt években folyamatosan esett, a Közgép "lélegzetelállító sebességgel nőtt", s az állam még közvetlenül - a Magyar Fejlesztési Bank 11 millió eurós kedvezményes hitelével - is támogatja.
   
A volt kormányfő egy konkrét közbeszerzési ügyre, a Szajol és Püspökladány közötti vasútvonal építésére is felhívja az uniós hivatalvezető figyelmét, mondván, hogy a projekt 535 millió eurós költségvetését 85 százalékban az EU finanszírozza. "Ezt a megbízást a Közgép annak ellenére kapta meg, hogy ajánlata jelentősen meghaladta a rendelkezésre álló keretet. Annak érdekében, hogy erre sor kerülhessen, a kormány a projekt költségvetését 15 százalékkal megemelte" - jelezte a DK elnöke, azt állítva: az unió csalás elleni hivatala alkalmas a fentiek vizsgálatára.
   
Varju László a sajtótájékoztatón arról beszélt, hogy amíg az elmúlt időszakban építőipari kis és közepes vállalkozások sora ment csődbe, a Közgép több mint kétmilliárd forint osztalékot fizet ki. Szerinte Simicska Lajos és a Fidesz kapcsolata miatt vizsgálni kell, hogy a vállalat szerepet játszik-e a kormánypárt finanszírozásában.
   
A független országgyűlési képviselő elmondta, hogy írásbeli kérdéssel fordult Németh Lászlóné fejlesztési miniszterhez, választ várva arra, hány közbeszerzési pályázaton nyert a Közgép a kormányváltás óta, illetve hogy tételesen melyeken és milyen összegű megbízásokat nyert el a vállalat.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.