Megsértették a szabadságukat

Jogellenes fogva tartás miatt tett feljelentést négy DK-s képviselő

A Demokratikus Koalíció (DK) négy képviselője szerint jogellenesen tartották fogva őket a rendőrségen december 23-án, ezért ismeretlen tettes ellen feljelentést tettek.

2012.04.24 12:13MTI

Erről egyikük, Kolber István számolt be kedden sajtótájékoztatón, felidézve, hogy december 23-án több LMP-s képviselő mellett a DK négy politikusát - rajta kívül Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnököt, Molnár Csabát és Vadai Ágnest - is elszállították az Országház előtt tartott LMP-s demonstrációról.

Kolber István azt hangsúlyozta, hogy bár személyi szabadság megsértése miatt állították elő őket, nem követtek el bűncselekményt: a Parlamentbe jutást nem akadályozták. Emlékeztetett arra, hogy panasszal éltek őrizetbe vételük ellen, de panaszukat a rendőrség elutasította.

Azt is kiemelte, hogy parlamenti képviselőket csak tettenérés esetén, szándékos bűncselekmény miatt lehet őrizetbe venni, máskülönben az eljárási cselekmények feltétele a mentelmi jog felfüggesztése, ami ebben az esetben nem történt meg, így mentelmi jogukat megsértették.

A független képviselő úgy értékelte: a kormánytöbbség a fentiek ismeretében önmagának és az eljáró hatóságoknak adott kegyelmet, nem a tüntetés résztvevőinek. Ezt úgy magyarázta, hogy a kormány el akarta kerülni a számos ellenzéki politikus mentelmi jogának felfüggesztésével járó nemzetközi tiltakozást.

Az MTI kérdésére, hogy miért csak négy hónap elteltével tettek feljelentést, Kolber István elmondta: az ügyben a panaszeljárás csak "hosszú időhúzás" után, a közkegyelemről szóló jogszabály elfogadását követően zárult le, ezt várták meg.

Arra a kérdésre, hogy az ügyben eljáró rendőrök felelősségre vonására számít-e, a politikus nemmel válaszolt, és úgy fogalmazott: "nem gondolom, hogy rendőrök követték el a hibát (...), biztos vagyok benne, hogy magasabb szintű politikai döntés született" az őrizetbe vételükről.

December 23-án az LMP által meghirdetett tüntetésen néhány tucat aktivista a Parlament kapui mellett sorakozott fel, tiltakozva elsősorban a gazdasági stabilitási és a választójogi törvény elfogadása ellen. Később a hozzájuk csatlakozó LMP-s képviselőkkel együtt leláncolták magukat az autóbejáratoknál. A rendőrök hidegvágóval vágták el a láncokat, majd felszólították a résztvevőket a terület elhagyására. Ezután az LMP-s képviselőket, valamint az akcióhoz tartozó DK több tagját - köztük Gyurcsány Ferenc volt kormányfőt - elvitték a helyszínről. A képviselőket és az aktivistákat a Gyorskocsi utcai fogdába szállították, ahonnan sorban engedték el őket, miután felvették az adataikat. A rendőrség összesen 43 embert - köztük 15 országgyűlési képviselőt - állított elő személyi szabadság megsértésének megalapozott gyanúja miatt.

A parlament március 5-én elfogadta azt a törvényjavaslatot, amely közkegyelmet adott mindazoknak, akik ellen büntetőeljárás indult az LMP december 23-i, az Országház épülete körül tartott demonstrációjában való részvételük miatt. Eszerint nem indítható, illetve nem folytatható büntetőeljárás azok ellen, akik a Parlament bejáratainál - az aznapra tervezett szavazások elleni tiltakozásul - leláncolták magukat. Mentesül továbbá a büntetés végrehajtása, valamint a büntetett előélethez fűződő hátrányok alól mindenki, aki ellen ezért személyi szabadság megsértése miatt szabtak ki büntetést. A közkegyelem kiterjed a tiltakozó akcióval összefüggésben elkövetett szabálysértésekre is.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.