Városnap

Az újratelepítést ünnepli Nyíregyháza

Városnapot rendeznek a hét végén Nyíregyházán: a Szabolcs-szatmár-beregi megyeszékhely 1753-as újratelepítésére emlékezik.

2012.05.15 09:41MTI

A háromnapos program pénteken 10.00 órakor az önkormányzat ünnepi közgyűlésével kezdődik, amely főhajtás lesz a települést megmentő elődök emléke előtt, akik 259 évvel ezelőtt újra benépesítették a létszámában akkoriban erősen megfogyatkozott kis községet. A török idők után alig valamivel több, mint 400 lakosa maradt a településnek, s az elnéptelenedést a nyíregyházi határ legnagyobb részét birtokló gróf Károlyi Ferenc földesúr úgy próbálta megakadályozni, hogy máshonnan telepített lakókat a községbe.

Ösztönzésére Petrikovits János szarvasi csizmadiamester kezdte toborozni a betelepülőket a valamikori Szarvason, Békéscsabán, Orosházán és Mezőberényben, de érkeztek tót, szlovák ajkú lakók a felvidéki Gömörről, Zólyomról, valamint a történelmi Gömör és Hont vármegye más településeiről is.

A maroknyi őslakosság és az új otthonra talált betelepülők "indították el a fejlődés útján" Nyíregyházát, amely 1786-ban már mezővárosi rangot kapott, majd hatalmas anyagi terheket vállalva , ők és leszármazottaik 1803-ban és 1824-ben örökre megváltották magukat a földesúri úralom alól. Később, 1837-ben a város V. Ferdinánd királytól privilégiumot kapott és megkezdődhetett a polgárosodása. A megyeszékhelyi címet 1876-ban kapta meg a település, amely ma már az ország hetedik legnagyobb városa, lakosainak száma 120 ezer.

Az ünnepség keretében pénteken megkoszorúzzák a városalapítóként tisztelt gróf Károlyi Ferenc és Petrikovits János szobrát, amely a település polgármesteri hivatalának épülete mellett húzódó egyik sétáló utcában áll.

Az első napon várostörténeti vetélkedőt is rendeznek a helyi könyvtárban, illetve a Pál Gyula Kiállító Teremben Balázs Attila, a Magyar Távirati Iroda fotoriporterének várostörténeti tárlatát Virágvölgyi István, az MTI Fotószerkesztőségének vezetője nyitja meg.

A városháza előtti nagyszínpadon 17.00 órakor Nyíregyháza és Szarvas polgármestere, Babák Mihály köszönti az ünneplő helyieket. Utána a Nyírség és a szarvasi Tessedik Néptáncegyüttes, a Nyírség Tirpák Kulturális Egyesület és az Everdance Táncszínház, továbbá a Vikár Sándor Zeneiskola tagjai lépnek fel a kulturális programban, s végül a Szüret Utcza Zenekar koncertjén szórakozhatnak az ünneplők és városban érkező vendégek. A városházán kiállítják a helyi múzeum és a levéltár által őrzött várostörténeti dokumentumokat, amelyek május 31-ig lesznek láthatóak hivatali időben.

Szombaton a nagyszínpadon a Szabolcs Dance Star 2012 elnevezésű tehetségkutató táncversennyel folytatódik a program, továbbá a Nap és a Fivérek Együttes, illetve az egyik televíziós tehetségkutatón feltűnt, nyíregyházi Muri Enikő ad koncertet. Vasárnap a Gombóc Együttes lép fel a nagyszínpadon, majd interaktív gyermekműsort, diákszínházi bemutatót láthatnak az érdeklődők, délután újra a zenészeké a főszereplők. Tirpák utcát is nyitnak a városközpontban, ahol a város bokortanyáin élőknek, a betelepülők mai leszármazottainak mindennapjait mutatják be, és lesznek kézműves foglalkozások is.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.