A cél a versenyképesség növelése

Vallási ünnepeket töröl Portugália

Portugália és a Vatikán megállapodott két vallási ünnepnap eltörléséről. A munka törvénykönyvének a versenyképesség javítását célzó reformja keretében a portugál kormány több munkaszüneti nap eltörlését tervezi.

2012.05.09 08:19MTI

A portugál külügy- és gazdasági minisztérium közös közleménye szerint a jövő évtől kezdve nem lesz munkaszüneti nap sem az úrnapja, sem a mindenszentek ünnepe.
   
A Szentszék és a portugál kormány hetek óta tárgyal a 2004-ben kötött konkordátum módosításáról. A portugál állam és a katolikus egyház viszonyát szabályozó szerződés rendelkezik a vallási ünnepnapokról. A Vatikán beleegyezett abba, hogy a jövő évtől kezdve öt éven át ne legyen munkaszüneti nap a húsvét után hatvan nappal ünnepelt úrnapja és a november 1-jén tartott mindenszentek napja sem.
   
"A megállapodás célja Portugália és a portugálok erőfeszítéseinek támogatása, hogy felül tudjanak emelkedni az országot sújtó gazdasági és pénzügyi válságon" - fogalmazott a portugál kormány, amelynek közlése szerint öt év múlva felülvizsgálják a mostani egyezséget.
   
Az Európai Unió és a Nemzetközi Valutaalap 78 milliárd eurós mentőcsomagjának fejében Portugália vállalta, hogy átalakítja munkaerőpiacát, rugalmasabbá téve a munkaidőt és a felmondás lehetőségét, illetve csökkentve a fizetett ünnepnapok számát és a szabadság időtartamát.
   
A két vallási mellett két polgári ünnepnap is a megszigorítás áldozatává vált. A jövő évtől dolgozniuk kell a portugáloknak október 5-én, a köztársaság megteremtésének napján, valamint december 1-jén is, amikor a Spanyolországgal szemben kivívott függetlenségre emlékeznek.
   
A munka törvénykönyvének reformját - amelyről a kormány tárgyalásokat folytatott a szociális partnerekkel, kivéve a legnagyobb szakszervezetet (CGTP) - márciusban fogadta el első olvasatban a parlament. Azóta erős társadalmi ellenkezés tárgya.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.