"Gyalázatos törvénycsomag"

Az LMP elutasítja az országgyűlési törvényt és a házszabály módosítását

Jávor Benedek közölte: az LMP a leghatározottabban elutasítja az országgyűlési törvényről szóló kormánypárti javaslatot és a házszabály módosítását.

2012.04.16 13:50MTI

Az LMP frakcióvezetője szerint egy olyan "gyalázatos" törvénycsomagról van szó, amelyik menet közben nyúl hozzá a parlament működéséhez, miközben "pitiáner, kisstílű módon" ír át szabályokat, például a frakcióalakítás körülményeit. Véleménye szerint utóbbi változtatásnak egyedül pártpolitikai érdekek állnak a hátterében.
   
Kijelentette azt is, hogy a kormánypártok érdemi egyeztetést sem folytattak az országgyűlési törvényről, amelyhez - hívta fel a figyelmet - vasárnap érkezett be egy 57 oldalas módosító javaslat.
   
A frakcióvezető szerint a jogszabály célja a parlamenti munka további kiüresítése. Mint mondta, a jövőben az alkotmányügyi bizottság kormánytöbbsége például az ülések kezdetén tökéletesen újraírhat törvényjavaslatokat. Ezentúl a kabinet látszattörvényeket fog benyújtani, amelyeket közvetlenül az ülések előtt fognak felülírni, így azokról nem lehet majd valódi vitákat folytatni - vélekedett, leszögezve, hogy ez ellentétes a demokrácia és a parlamentarizmus alapelveivel.
   
Kitért arra is, hogy az LMP reményei és elvárásai azokban a pontokban sem teljesültek, ahol el lehetett volna érni javulást az országgyűlési képviselőkre vonatkozó szabályozásokban. Kiemelte, hogy a képviselő javadalmazás nem teljesítményarányos, az független a parlamenti vagy bizottsági munkától, mert "nyilvánvalóan ez így kényelmes a csak gombnyomogatni bejáró fideszes képviselőknek".
   
Az összeférhetetlenségi szabályozásba belekerültek a közvélemény által is elvárt elemek, például az offshore cégek vásárlásának tilalma, de ennek, illetve a képviselői jövedelmekre vonatkozó szabályok hatályba lépését a KDNP "ellenállása miatt" 2014-re tolták ki - tette hozzá Jávor Benedek.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.