Riogat az LMP

Szociális katasztrófát okozhat a tranzakciós adó?

Az LMP szerint szociális katasztrófát okozhat, ha a kormányzat bevezeti a banki tranzakciós adót.

2012.04.12 11:59MTI

Scheiring Gábor képviselő csütörtöki, budapesti sajtótájékoztatóján úgy becsülte, hogy az adófajta átutalásonként közel 430 forintjába kerülne az embereknek.
   
Az LMP gazdasági kabinetjének vezetője az Origo hírportál információira hivatkozva közölte, a kormány azt tervezi, hogy megadóztatja az úgynevezett sárga csekkes befizetéseket, a bankautomatákból való készpénzfelvételt és a vállalkozások járulékbefizetéseit is.
   
Az ellenzéki politikus úgy fogalmazott: az ötlet azt mutatja, hogy "Orbán Viktor és csapata a Holdon él", mert a kormánynak fogalma sincsen arról, hogy milyen állapotban van az ország.
   
A képviselő úgy számolt, hogy az adófajta bevezetése átutalásonként közel 430 forintjába kerülne az embereknek, illetve a vállalkozásoknak. Egy kérdésre válaszolva azt mondta, a banki átutalások számából és a kormányzat által beszedni kívánt összegből számolták ki ezt az összeget, amit egy nagyon hozzávetőleges becslésnek nevezett, hozzátéve, hogy a kabinet által készített tanulmányt nem ismerik, az általuk becsült összeg így változhat.
   
Schering Gábor szerint az adó bevezetése a kormány teljes szociális érzéketlenségét jelzi, mert egy "újabb sarccal kívánja (...) befoltozni az a lyukat, amit az egykulcsos adó vert a költségvetésen". Ezzel kapcsolatban kitért arra, hogy 2012-ben csökkentek a reálbérek, miközben a kisvállalkozók járulékbefizetési terhei közel havi húszezer forinttal nőttek.
   
Hangsúlyozta, hogy az LMP a spekulatív átutalások megadóztatását szorgalmazná, amiből számításaik szerint évi 130 milliárd forint folyhatna be a büdzsébe.
   
Az origo.hu szerdán azt írta: a pénzügyi tranzakciók megadóztatásával jövőre 50-100 milliárd forint bevételt remél a kormány. Az ezzel kapcsolatban feltett kérdésekre a Nemzetgazdasági Minisztérium aznap azt válaszolta, hogy a kabinet döntése előtt nem tudnak részletes tájékoztatást adni. A Magyar Bankszövetség közlése szerint velük még nem egyeztettek, a megkérdezett elemzők aggályaikat fogalmazták meg a hírrel kapcsolatban.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.