A határon túliakért aggódnak a szocialisták

Az MSZP elégedetlen a Bethlen Gábor Alap idei pályázati rendszerével

A Magyar Szocialista Párt elégedetlen a Bethlen Gábor Alap Zrt. idei pályázati kereteivel kapcsolatban, mivel az alap csaknem 11 milliárd forintos, támogatásra szánt keretéből mindössze 600 millió forint, azaz 5,5 százalék pályázható meg nyílt kiírás keretében.

2012.03.10 14:25MTI

Az ellenzéki párt a nemzetpolitikai szakértői kerekasztal pénteki tanácskozásán fogalmazta meg elégedetlenségét a határon túli magyarokat  támogató alap pénteken nyilvánosságra hozott idei pályázati kiírásaival szemben.
   
Ujhelyi István, az Országgyűlés szocialista alelnöke, a Nemzetpolitikai Szakértői Kerekasztal vezetője közleményében hangsúlyozta: a párt szerint elfogadhatatlan, hogy a nemzeti jelentőségű intézmények nemrégiben nyilvánosságra hozott új listája ügyében a kormány nem vette figyelembe a határon túli szervezetek véleményét, nemzeti jelentőségű intézményekre vonatkozó javaslatait, valamint az egyes régiókban a javaslatot tevő szervezetek választásokon bizonyított támogatottságát.
   
A közlemény szerint az MSZP aggodalmát fejezte ki a moldvai csángók magyar oktatásának jövőjével és az oktatási programnak a magyar adófizetők pénzéből felhalmozott vagyonával kapcsolatban. Aggályosnak tartja az ellenzéki párt azt is, hogy a kormány "részérdekek miatt" nem írta alá az ukrán-magyar kisebbségi vegyesbizottság ülésének jegyzőkönyvét.
   
A kerekasztal pénteki ülésén határon túli magyar szervezetek szakértői aggodalmuknak adtak hangot a környező országokban lezajlott népszámlálási eredményekkel kapcsolatban, és hangsúlyozták egy hosszú távú kárpát-medencei nemzetpolitikai stratégia kialakításának szükségességét - írta Ujhelyi István.
   
A nemzetpolitikai szakértői kerekasztalt az MSZP hívta életre a határon túli magyar szervezetekkel történő "intenzívebb kapcsolattartáson, együttműködésen és párbeszéden alapuló", aktívabb nemzetpolitikája részeként. Az egyeztető fórum 2011 decemberében Beregszászon alakult meg.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.