Porondon a kampányfinanszírozás

MSZP-s javaslatról egyeztetne a Fidesz a pártokkal

A párttörvényről, a pártfinanszírozási törvényről, a választási eljárásról szóló törvénnyel kapcsolatos elképzelésekről és az MSZP által benyújtott kampányfinanszírozási törvényjavaslatról egyeztetne a Fidesz hétfőn a parlamenti pártok képviselőivel.

2012.03.09 10:10MTI

A kormánypárt közleményében tudatta: országgyűlési képviselőcsoportjának vezetője hétfőn kora délutánra várja a KDNP, az MSZP, a Jobbik és az LMP tárgyalóit.
   
Lázár János bízik abban, hogy az ötpárti egyeztetésen olyan javaslatokat fogadnak el, amelyeket minden parlamenti erő támogatni tud - zárul a tájékoztatás.

Nem lesz ott minden frakció

Az MSZP képviselői csak azzal a feltétellel vesznek részt az egyeztetésen, ha haladéktalanul sor kerül az alaptörvény átmeneti rendelkezéseiről szóló törvény hatályon kívül helyezésére - olvasható a szocialisták elnök-frakcióvezetőjének erre reagáló válaszlevelében.
   
Mesterházy Attila további napirendi pontokra is javaslatot tesz Lázár Jánosnak írt levelében: az alaptörvényt, a munka törvénykönyvét, a médiaszabadságról szóló törvényt és az országgyűlési képviselők választásáról szóló jogszabályt is megvitatná. Azt is kezdeményezi, hogy a parlamenti többség vegye napirendre az MSZP-nek a kampányfinanszírozás átláthatóvá tételéről szóló törvényjavaslatát. 
   
Az MSZP-t meglepte az ötpárti egyeztetésről szóló meghívás - jelezte az ellenzéki pártvezető -, hiszen "a kormányváltás óta eltelt időszakban sem a Fidesz, sem a kormány nem tartotta fontosnak az ellenzéki pártokkal történő párbeszédet". Mesterházy Attila kétségeit fejezte ki a kezdeményezés őszinteségével kapcsolatban. "Konszolidációs szándékuk számunkra saját hatalmi berendezkedésük bebetonozására irányuló törekvésnek tűnik" - írta.
   
A Jobbik természetesen részt vesz a Lázár János által kezdeményezett ötpárti tárgyaláson, de az ellenzéki párt az elmúlt másfél-két év parlamenti munkájának fényében nem fűz túl sok reményt hozzá, hogy a megbeszélések érdemben befolyásolják majd a parlamenti munkát - tájékoztatta az MTI-t a Jobbik sajtóosztálya.
   
Az LMP nem megy el az egyeztetésre - mondta az MTI-nek a párt frakcióvezetője. Jávor Benedek kijelentette, hogy - a párt korábbi állásfoglalásával összhangban - csak akkor vesznek részt ilyen egyeztetéseken, ha a Fidesz visszavonja azokat az intézkedéseit, amelyek az "egész parlamenti munkát névlegessé tették".
   
Példaként említette azt a decemberi házszabály-módosítást, amelyik alapján gyorsított eljárásban fogadhatnak el törvényeket. Hozzátette, hogy meglátásuk szerint a kormányoldal még tovább akarja szűkíteni az országgyűlési vita kereteit. "Ez így nem parlamenti munka, hanem egy vicc, amíg ezen nem változtat a Fidesz, addig ilyen ötpárti egyeztetéseken nem tudunk részt venni" - szögezte le.
   
A pártfinanszírozás kapcsán rámutatott arra, hogy az LMP több ízben is beterjesztett arra vonatkozó javaslatokat, de az elmúlt másfél évben "Lázár János nem talált időpontot, hogy egyeztessen róla", a parlament pedig minden alkalommal gyakorlatilag vita nélkül utasította el azokat.
   
A Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) részt vesz a Fidesz által kezdeményezett ötpárti egyeztetésen, a kisebbik kormánypártot Rubovszky György képviseli majd - tájékoztatott a KDNP sajtóirodája.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.