A kormány nem hallotta meg a tiltakozást?

Kunhalmi: sok fiatalnak esélye sem lesz bekerülni a felsőoktatásba

Az MSZP szerint az oktatási kormányzat érzéketlen maradt a felsőoktatási keretszámok csökkentését kifogásoló gimnazisták, hallgatók, szülők, szakmai szervezetek és ellenzéki pártok érveivel szemben, így lesznek, akik idén családjuk anyagi helyzete miatt nem jutnak be egyetemre vagy főiskolára.

2012.02.24 13:21MTI

Kunhalmi Ágnes, a szocialista párt szakpolitikusa a felsőoktatási jelentkezési határidő pénteki lejárta előtt sajtótájékoztatón azt mondta: a keretszámok csökkentése és a költségtérítések összegének emelkedése miatt sok fiatalnak esélye sem lesz bekerülni a felsőoktatásba, kénytelenek feladni álmaikat. Mások külföldre mennek, a családok többsége azonban "fogait összeszorítva" mindent megtesz majd azért, hogy taníttathassa gyermekét - tette hozzá.
   
Az MSZP-s képviselő szerint nyilvánvaló, hogy az idén érettségizők "nem fogják megköszönni a Fidesznek", hogy a kormány néhány héttel a jelentkezési határidő előtt döntött a keretszámok drasztikus - a jogász- és a közgazdászképzésben 80-90 százalékos - csökkentéséről.
   
Mint mondta, az "eredendő bűnt" még tavaly márciusban a Széll Kálmán-terv megalkotásával követte el a kormány, ez rögzítette ugyanis, hogy pénzt vonnak ki a felsőoktatásból.
   
A szocialista párt ezzel szemben azt követeli, hogy a kormány emelje fel a felsőoktatási keretszámokat legalább arra szintre, ahol a tavalyi évig voltak. Kunhalmi Ágnes elmondta: az MSZP hétpontos gazdaságélénkítő javaslata nagyjából 70 milliárd forint megtakarítást hozna, ebből lehetőség nyílna a felsőoktatásból hiányzó pénz pótlására, és elkerülhető lenne, hogy a jövőben a most másodikos, harmadikos gimnazisták is az idén érettségizőkéhez hasonló nehézségekkel nézzenek szembe.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.