Nincs összeesküvés?

Az MSZP szerint Orbánnak és Matolcsynak mennie kell

Katona Tamás, az MSZP elnökségi tagja közölte: az MSZP szerint az Európai Bizottság (EB) kohéziós pénzeket érintő döntése után Orbán Viktor miniszterelnöknek és Matolcsy György nemzetgazdasági miniszternek is le kellene mondania.

2012.02.23 14:02MTI

Itt szó sincs Magyarország elleni nemzetközi összeesküvésről, úgy kell értékelni az EB állásfoglalását, mint egy nagyon komoly figyelmeztetést, amely arról szól, hogy a magyar gazdaságpolitika iránya nem jó, eszközei nem megfelelőek - mondta Katona Tamás.
   
Az ellenzéki politikus szerint a magyar kormánynak fel kell hagynia a szabadságharccal, a felelősöknek pedig távozniuk kell. Hozzátette, a miniszterelnök azért tenné helyesen, ha félreállna, mert ez az ő gazdaságpolitikája, de Matolcsy György nemzetgazdasági miniszternek is le kellene mondania. 
   
Szerdán az  Európai Bizottság azt javasolta, hogy jövő januári hatállyal függesszék fel 495 millió euró - mai árfolyamon 142 milliárd forint - Magyarországnak szánt kohéziós, vagyis felzárkóztatási támogatási összeg folyósítását, mert az ország nem teljesítette deficitcsökkentési kötelezettségeit. 
   
Katona Tamás úgy vélte, tudatos félremagyarázás, vagy dilettantizmus azt állítani, hogy az EB azért hozott ilyen döntést, mert 2013-ban néhány tizedszázalék-ponttal 3 százalék felett lesz a hiány. Szerinte ugyanis az unió mindig a gazdasági folyamatok fenntarthatóságát vizsgálja, ezért ez a döntés azt jelzi, hogy veszélyesek az itt zajló folyamatok. Ezzel kapcsolatban arra hívta fel a figyelmet, hogy a strukturális hiány a 2009-es 2,3 százalékról 2011-re 6 százalékra nőtt.
   
A költségvetés nem úgy működik, ahogy Matolcsy György gondolja, hogy egyszeri bevételekkel lehet tartós kiadásokat fedezni - mondta a szocialista politikus.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.