Nekik kell

Siófok befogadná a budapesti Kossuth tér Károlyi-szobrát és Kossuth-emlékművét

Az Országgyűlés tavaly nyáron döntött arról, hogy visszaállíttatja a budapesti Kossuth tér 1944 előtti arculatát. A rekonstrukció azt jelenti, hogy a jelenleg ott található szobrokat elszállítják a térről, így Siófok lehet az új otthona a Kossuth-emlékműnek és Varga Imre Károlyi-szobrának.

2012.02.22 22:04MTI

Siófok vezetése elvi döntést hozott a főépítész és a városfejlesztési bizottság támogatásával, így már csak a képviselőtestület határozatára vár annak a szoborállítási tervsorozatnak a megvalósítása, amely befogadná a budapesti Kossuth tér Károlyi-szobrát és Kossuth-emlékművét, továbbá helyreállítaná Horthy István szobrát és a Mártírsirató című alkotást.

Kozma Ani, Siófok sajtóreferense az MTI-nek szerdán elmondta: az Országgyűlés tavaly nyáron döntött arról, hogy visszaállíttatja a budapesti Kossuth tér 1944 előtti arculatát. A rekonstrukció azt jelenti, hogy a jelenleg ott található szobrokat elszállítják a térről, így Siófok lehet az új otthona a Kossuth-emlékműnek és Varga Imre Károlyi-szobrának. A műalkotások egyikét sem az ideológiai üzenete, hanem művészi kvalitásai, és a városhoz való valamilyen kötődése miatt kívánja befogadni Siófok. Az alkotások elhelyezésével felmerülő költségeket a budapesti Kossuth tér átalakításának költségvetése terhére valósítaná meg az önkormányzat.

Pályázati forrásokból, illetve civil összefogással, közadakozásból tervezi a város vezetése helyreállítani és eredeti helyére visszahelyezni az egykor a Nemzeti Színház üdülője előtt álló Horthy István-emlékművet. Kisfaludi Stróbl Zsigmond Ad astra néven ismert alkotása a hősi halált halt kormányzó-helyettest ábrázolja. A rekonstruáláshoz a mű bronzváltozata is alapul szolgál, amely a Kerepesi úti temetőben ma is látható; ez lett az 1975-ben elhunyt szobrász síremléke.

Egy évvel ezelőtt lopták el a siófoki Kele utcai temetőből Bors István Munkácsy-díjas szobrászművész Mártírsirató című alkotásából a fekvő férfialakot. A hétszázezer forintos nyomravezetői díj ellenére sem került elő sem az elkövető, sem az 1970-ben készült alkotás. Rendelkezésre áll ugyanakkor a szobor gipszből készült másolata, a tervek szerint ennek alapján készítteti el a város a megmaradt nőalak hiányzó párját.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.