Retteg a kormány a véleménynyilvánítástól?

Március 15. - Jobbik: szánalmas a Fidesz eljárása

A párt szóvivője közölte: a Jobbik szerint a kormány retteg az emberek véleménynyilvánításától, ezért "félelmében" igyekszik évekre előre lefoglalni azokat a budapesti helyszíneket is, ahol hagyományosan ellenzéki pártok és civil szervezetek demonstrálnak.

2012.01.19 16:11MTI

Mirkóczki Ádám "szánalmasnak" nevezi azt a "fideszes eljárást", hogy látszólag demokratikus eszközökkel igyekeznek csorbítani a demokrácia egyik alapelemét, a gyülekezés jogát. Szavai szerint mindezt "cinikus módon (...) a magyar szabadság egyik legszebb ünnepe", március 15. kapcsán teszik.
   
Kizárólag a félelem indokolja, hogy a Fidesz – a közigazgatási tárcán és a fővárosi önkormányzaton keresztül – Budapest egész belvárosát kisajátítsa magának és a megszokott állami megemlékezések helyszínein kívül további jelentős közterületeket is lefoglaljon - fogalmaz a politikus. Mirkóczki Ádám azt pedig példátlannak tartja, hogy a helyszínfoglalást 2013-ra és 2014-re is szeretnék kiterjeszteni.     "Szégyen, hogy 2012. március 15-e kapcsán a Fidesz a legsötétebb kommunista diktatúra módszereit alkalmazza, amelyeket még a Demszky-Gyurcsány-Bajnai trió sem engedett meg magának" - jelentette ki a képviselő. Egyúttal azt is leszögezte, hogy a Jobbik nem mond le a gyülekezés, a szólás és a véleménynyilvánítás szabadságáról, "ezért ha kormánypárt a teljes fővárost lefoglalja, a nemzeti ellenzék akkor is megtartja hagyományos budapesti nagygyűléseit minden nemzeti ünnepen".
   
A Fővárosi Közgyűlés közterület-hasznosítási bizottsága szerdán döntött a közigazgatási minisztérium kilenc, idei évre vonatkozó kérelméről. Ezek között a holokauszt áldozatainak emléknapja, a kommunizmus áldozatainak emléknapja, a nemzeti összetartozás napja, a Nagy Imre-emléknap, az aradi vértanúk emléknapja, március 15., augusztus 20., valamint október 23. kapcsán tartandó rendezvények helyszínei szerepelnek.
   
Az ülésen Losonczy Pál, a Jobbik fővárosi frakcióvezetője garanciát kért a fővárostól arra, hogy azokat a helyszíneket, amelyeket ténylegesen nem vesznek igénybe március 15-én, felkínálják másoknak.
   
Ughy Attila, a testület fideszes elnöke erre reagálva azt közölte: a helyszínek továbbadhatók, azokról meg lehet egyezni a Főpolgármesteri Hivatallal, mint ahogy az előző években számos példa volt is erre.

   

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.