"Gyarmati helyzet"

Szuperállam: a Jobbik nagyon menne Európába

A Jobbik szerint az Európai Unió döntéshozóinak több lépése is azt jelzi, hogy egy az Egyesült Államokhoz hasonló "szuperállam" létrehozására törekednek, amely Magyarország "gyarmati helyzetét konzerválná". A párt szerint ezért most minden eddiginél nagyobb szükség van a Jobbik európai parlamenti képviselőire, akik az euroszkeptikusokhoz hasonlóan "nem fogadják el a lisszaboni utat".

2012.01.16 14:18MTI

Balczó Zoltán, a Jobbik alelnöke hétfőn, Budapesten tartott sajtótájékoztatóján emlékeztetett: pártja egy a "Magyarország a magyaroké" feliratú plakáttal szerzett 15 százalékos támogatást a legutóbbi EP-választáson, a kampányban pedig nem ígértek mást, mint a nemzeti érdek védelmét, illetve a nemzetek Európájának megteremtését. Mint mondta, aki ezen voksolás legitimációját megkérdőjelezi, az a demokráciát támadja.

Az Országgyűlés jobbikos alelnöke Magyarország számára elfogadhatatlannak nevezte az uniós gazdasági kormányzás bevezetését, a költségvetési unió tervezett megvalósítását, valamint az Európai Bíróság jogkörének kiterjesztését. A politikus emellett szólt arról is, nem állami zászlónak, hanem egy általuk el nem fogadott birodalom jelképének tartják az Európai Unió lobogóját.

Kiemelte: a Jobbik szombati rendezvényén nem véletlenül az a Murányi Levente gyújtotta meg a zászlót, akit 1956-os szabadságharcosként tartanak számon.

A Jobbik másik országgyűlési képviselője, Z. Kárpát Dániel közvetlenül ezt megelőzően tartott sajtótájékoztatóján arról beszélt, elutasítják a német kancellár által felvetett állandó uniós mentési alapot, amellyel indoklás nélkül vonhatnának el költségvetési forrásokat a tagállamoktól. Úgy fogalmazott, nem hajlandók újabb "védelmi pénzt" fizetni Brüsszelnek, helyette az Európai Unióból történő kilépésről döntő népszavazást kezdeményeznek.

Az ellenzéki képviselő szerint Magyarországnak azért kellene elhagynia az európai közösséget, mert az minden hazai gazdasági ágazat számára káros, pénzügyi egyenlege pedig egyértelműen negatív. Z. Kárpát Dániel ismételten keleti nyitást, az államadósság újratárgyalását, illetve a lehető legmagasabb szintű önellátás megvalósítását sürgette.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.