Nem volt eléggé hideg

Mai tüntetés képekben: lengették, égették vagy taposták a zászlókat

Több százan tüntettek a Parlamentnél az ország szuverenitásának védelmében, míg a Jobbik elnöke pártjának szombati demonstrációján az Európai Unióból való kilépés szükségességét hangsúlyozta. Szegeden a kormányt szerették.

Nézze meg a képeket! >>> képgaléria

2012.01.14 19:20MTI
Kattintson a képre! >>> Fotó: MTI

A Parlament előtti parkolót megtöltötte az a több száz ember, aki az Élőlánc Magyarországért szervezésében szombat délután demonstrált az ország szuverenitásának védelmében.

Ertsey Attila, a szervezet elnökségi tagja a rendezvény elején felolvasta azt a felhívást, amelyet személyesen, illetve postán juttatnak el az államfőhöz, a miniszterelnökhöz, az Országgyűlés elnökéhez, valamint a Nemzetközi Valutaalap (IMF) munkatársaihoz, az Egyesült Államok és a soros uniós elnökséget betöltő Dánia Budapestre akkreditált diplomatáihoz.

A petíciói aláírói kiállnak Magyarország szuverenitása mellett, és felszólítják a magyar kormányt, hogy "nyisson valóságos társadalmi párbeszédet az ország ügyeiről, tegyen lépéseket a közvetlen demokrácia intézményeinek szélesítése felé".

A felhívás bírálja a hitelminősítők lépéseit, az Egyesült Államok külügyminiszterének, az Európai Bizottság elnökének, a francia külügyminiszternek és az Európai Parlament szocialista, zöld és liberális frakciójának nyilatkozatait is.

A szombati demonstráción felszólalt mások mellett Náray-Szabó Gábor akadémikus is, aki szerint támogatni kell a nemzeti megújhodás programját, még akkor is, ha a kormányzat követett el hibákat. A Professzorok Batthyány Körének szóvivője úgy véli, hogy a kormányon lévők "túl nagy erővel léptek fel a gyengékkel szemben, illetve túl sok frontot nyitottak az erősekkel szemben".

Az Élőlánc Magyarországért által szervezett El a kezekkel Magyarországtól! elnevezésű demonstráció békésen zajlott le.

Jobbik-demonstráció - Vona: ki kell lépni az unióból

Katt a képre! - Fotók és képgaléria: MTI

Az Európai Unióból való kilépés szükségességét hangsúlyozta a Jobbik elnöke pártjának szombati demonstrációján, amelyet az Európai Bizottság magyarországi képviseletének épülete elé szerveztek. A rendezvény résztvevői a színpadon egy uniós zászlót is elégettek.

Vona Gábor hadüzenetnek nevezte José Manuel Barroso szerdai levelét, amellyel szavai szerint az Európai Bizottság Magyarország függetlenségét sértette meg. Vona Gábor hangsúlyozta: népszavazáson kell dönteni az ország unióból való kilépéséről.

Szavai után a tömeg Lépjünk ki! és a Vesszen Trianon jelszavakat skandálta.

Vona Gábor szerint az Európai Bizottság a szerdai levelével egy földön fekvő országba rúgott bele. Mint mondta, a bizottság három törvény módosítását, valamint a költségvetés változtatását kéri az országtól, ezzel azt várja: "mondjunk le függetlenségünkről", és "szorítsuk meg a magyar népet".

Vona Gábor, hangsúlyozva, hogy nem az Orbán-kormányt védi, azt üzente Európának: "sem a függetlenségünkből, sem a hazánkból, sem a földünkből többet nektek nem adunk".

A Jobbik elnöke képmutatónak nevezte az Európai Bizottság elnökét, és feltette a kérdést: Barroso miért nem írt levelet akkor, "amikor az országot rablók privatizáció útján széthordták", amikor "a bankjaik devizahitel csapdába kergették az embereket" vagy amikor "kiderült, hogy az egyik miniszterelnökünk pufajkás, a másik D-209-es, a harmadik pedig komplett idióta".

"Gyarmat lettünk" - mondta felszólalásában Szegedi Csanád európai parlamenti képviselő. Szerinte "Magyarországot megszállták", ehhez pedig nem kellett más, mint a rendszerváltó elit, amely jelenleg is a parlamentben ül, a patkó mindkét oldalán.

A politikus azt mondta: az Európai Unió vagy az IMF nem megszorítani, hanem megfojtani akarja az országot.

Mint több szónok is hangoztatta, az utcát vissza kell vennie a Jobbiknak azoktól, akik az utóbbi időben méltatlanul demonstrálnak ott. A másik két ellenzéki párt megmozdulásaira utalva Vona Gábor kijelentette: "a legközelebbi tüntetésükön ott leszünk mi is".

A rendezvény végén Novák Előd, a Jobbik alelnöke a színpadra szólította Murányi Leventét, akit 56-os szabadságharcosként mutatott be. A két férfi együtt gyújtotta meg és égette el az Európai Unió zászlaját, amelyet közben öngyújtóba való benzinnel locsoltak.

A tüntetésen a résztvevők a Káplár utca és a Pengő utca között megtöltötték a Lövőház utcát.

Sokan jobbikos, hatvannégy vármegyés és nemzetiszínű zászlóval érkeztek a rendezvényre, és több embernél is uniós zászló volt, amelyre a "nem" szót festették.

A tüntetésen több, hasonló katonai fekete öltözéket és bakancsot viselő csoport is jelen volt. A rendezvény szervezői bejelentették: a demonstráción megjelent az Új Magyar Gárda, a Magyar Nemzeti Gárda és a Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület.

A demonstrációt a rendőrség biztosította.

A kormány melletti szimpátiafelvonulást tartottak Szegeden

Kattintson a képre! >>> Fotó: MTI

A kormány melletti szimpátiafelvonulást tartottak szombat délután Szegeden; a demonstráción - amelyre a szomszédos településekről és a Délvidékről is érkeztek résztvevők - Csurka István mondott beszédet.

Az ország függetlensége, az alaptörvény védelme és a kormány intézkedéseinek támogatása érdekében a Magyar Megmaradás Közössége, a Polgári Körök és a Szegedi Gondolkodó Magyarok Közössége által szervezett tüntetés kezdetén az összegyűlt emberek nemzetiszínű és árpádsávos zászlókat lengetve, transzparenseikkel vonultak a Dugonics térről a Klauzál térre. A táblákon a környező települések neve mellett többek között a "Demokrácia = A többség akarata", "Magyarország a magyaroké", "Szabadság vagy hitel!", "Az ijesztgetés bolsevik stratégia" jelszavak voltak olvashatók.

A Kossuth-szobornál mintegy ötszáz fős hallgatóság előtt a szervezők nevében beszédet mondott Kovács László, a hódmezővásárhelyi, valamint Dobák Lászlóné, a Csongrád megyei közgyűlés fideszes tagja és Csurka István, a MIÉP elnöke.

Csurka István - aki, mint mondta, kórházi kezelését megszakítva érkezett Szegedre - kijelentette, a demonstráció célja, hogy megerősítsék a magyar kormányt és miniszterelnökét, Orbán Viktort.

Hangsúlyozta, "Magyarországot soha nem látott agresszió fenyegeti, Magyarországot nem magyar országgá akarják változtatni". Csurka István szerint a tömeg, a magyar keresztény akarat erejével kell elérni, hogy "erőszakkal, példátlan galád nemzetközi összefogással" ne lehessen letéríteni az országot a törvényes kétharmados hatalom útjáról, "visszalökve egy olyan állapotba, ahol minden az idegeneké".

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.