Erődemonstrációra készül a Fidesz?

Ki megy majd? - Matolcsy vagy Orbán?

Egyre nagyobb vehemenciával támadják a magyar kormányt az európai médiában. Az előző hét szinte minden napján több olyan írás is olvasható volt, ami a forint gyengülése, néhány aggályos törvény, a leminősítések, illetve az államcsőd veszélye fényében vezércseréket vizionál.

2012.01.09 14:10CéG.

"A válság pedig Orbán Viktor miniszterelnök, vagy legalábbis Matolcsy György gazdasági miniszter állásába kerülhet" – fogalmaz viszonylag lényegre törően a The Observer. Kemény állítások, ráadásul a miniszterelnök korábban kijelentette, Matolcsyt a jobbkezének tartja, és mint akkor fogalmazott, „a jobbkezétől nem válik meg az ember”. A média nyomását tovább fokozza az utca hangulata. Ha nem is a hétköznapoké egyelőre, de egyre gyakoribb a tüntetés, az ellenzéki akciózás. A közállapotokon pedig a jelentős áremelkedések sem segítenek, márpedig az áfa 27 százalékosra emelése mindenre hatással volt.

A balliberális és a szélsőjobb vígan dörzsöli a tenyerét, pedig konkrétan a Fidesz szimpátiavesztéséből szinte egyik párt sem profitált. Az eredmény nem meglepő, hiszen sem az MSZP, sem a Demokratikus Koalíció, sem az LMP, sem a Jobbik nem volt képes kézzelfogható alternatívák megfogalmazására. A Fidesz is tétlen, bár sajtóhírek szerint a kormánypárt vezérkara erődemonstráció szervezésében gondolkozik. Tény, hogy az utcai politizálásról híres Fidesz hatalomra kerülése óta erősen visszavett lendületéből, 2011-ben mindössze március 15-én hívta ünnepelni szimpatizánsait, az október 23-i napon pedig Orbán brüsszeli útja miatt visszakoztak. Most azonban változhat a helyzet: februárban a miniszterelnök országértékelése "erődemostráció" is lesz egyben Magyarország szuverenitása mellett. Arról, hogy ezt hogyan kell elképzelni, részletek még nem szivárogtak ki.

Arról azonban épp vasárnap nyilatkozott Orbán a Magyar Távirati Irodának, hogy semmilyen kormányátalakítási tervet nem forgat a fejében. Mindez pedig azt jelenti, hogy a kormány nem szándékozik meghátrálni a hőbörgő európai és amerikai kritikák ellenére sem. A Fidesz állítólag abban bízik, még hat hónapot kell átvészelni, és az év második felében már nemcsak a gazdaság motorja indul be, de a nemzetközi nyomás is puhulni fog. Magyarország számára kritikus lesz ez az időszak: Orbán Viktor nagyot kockáztat politikájával, ugyanis támogató partnert egyelőre nem talált hozzá, anyagi kiszolgáltatottságunk pedig napról napra nő. Az ehhez hasonló mértékű probléma pedig az, hogy egyetlen ellenzéki párt sem rendelkezik olyan potenciállal, amivel képes lenne kivezetni az országot jelenlegi helyzetéből.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.