Parasztvakítás

Orbán Viktor-interjú: a fele sem igaz

A miniszterelnök exkluzív interjút adott a Magyar Távirati Irodának. A nagyinterjú különlegessége pedig abban rejlik, hogy lényegében kevesebb olyan mondata, ami igaz lenne, mint ami csúsztatás.

2012.01.09 09:32sabater - ma.hu

Nézzük szép sorjában:

1.
A miniszterelnök  szerint eddig egyetlen olyan érv sem hangzott el a magyar gazdaságra vonatkozó jogszabályokkal kapcsolatban. Ehhez képest a jogszabály első ránézésre is ellentétes az uniós joggal. Orbán Viktor csúsztat, amikor azt állítja, hogy az Európai Központi Bank (EKB) egyetlen kritikája a monetáris tanács kibővítésére irányulna – ugyanekkora probléma ugyanis a PSZÁF-fal való összevonás. Az EKB valójában a devizatartalékot félti a kormánytól, ahogy az ellenzék és a gazdasági szereplők is. E tartalék felhasználásának ugyanis végzetes következményei lehetnek.

2.
Orbán Viktor szerint az új jegybanktörvény növeli a Magyar Nemzeti Bank függetlenségét, hiszen (sic!) ennek ellenkezőjét senki nem bizonyította. Hogy ez mennyire fals érv, azt nem részleteznénk, de számunkra érthetetlen, hogyan lesz az a jegybank függetlenebb a kormánytól, amelynek döntéshozóit egy törvénymódosítást követően a kormányfő nevezi ki.

3.
A miniszterelnök szerint Fellegi Tamás az IMF-tárgyalásokon meg fogja erősíteni azt a kormányzati vállalást is, hogy a válságadók kivezetése után a 2013-as költségvetés hiánya is 3 százalék alatt lesz. Csak nem tudjuk, hogyan, ugyanis a magánnyugdíj-pénztári megtakarítások ellopása nélkül a hiány 2011-ben is 6% körül alakult volna.

4.
Orbán Viktor azt állítja, hogy a középosztály komoly jogi védelmet kapott az új adórendszer alkotmányba fektetéséről. Orbán Viktornak ezek szerint azonban igen sajátságos képe lehet a középosztályról, az új adórendszer ugyanis az átlagos keresetűeket kifejezetten hátrányosan érinti, és csak a leggazdagabbaknak kedvez. Amennyiben „középosztály” kifejezés alatt rájuk gondolt a miniszterelnök, kivételesen tényleg igazat mondott.

5.
A kormányfő szerint „egy új diákhitelrendszer bevezetésével megteremtik annak lehetőségét, hogy mindenki tanulhasson, aki elég tehetséges és szorgalmas.” Nos, lehet érvelni amellett, hogy a kormány lényegében megszünteti az ingyenes jogász- és közgazdászképzést, és egy félösszegű tandíjat vezet be szinte országosan, de hogy ez nem nyit új lehetőségeket senki előtt, az biztos. Ráadásul ismerve a Fidesz tandíjról alkotott álláspontját, kifejezetten képmutatónak tartjuk ezt a rendszert.

6.
Orbán eldicsekszik azzal is, hogy nagyrészt rendezték a kórházak adósságait – arról viszont már hallgat, hogy ez az államadósság kárára történt. Így könnyű, csak nem biztos, hogy fenntartható. A miniszterelnök szerint vannak tartalékok a büdzsében, a forint és a bankrendszer stabilitásáért pedig a kormány mindent megtett. Ezt már nehezen bírjuk röhögés nélkül, de ha Orbán Viktor azt gondolja, hogy a forint stabilitásának jót tesz a kétnaponta változó irányú gazdaságpolitika, a bankrendszernek a válságadó, a jogbiztonságnak és kiszámíthatóságnak pedig a visszaható hatályú jogalkotás, akkor elég viccesen állunk. És sajnos tényleg: elég viccesen állunk.

7.
A kormányfő megerősítette, hogy „álláspontja szerint a forint értékét jelenleg nem a magyar gazdaság valós teljesítménye, hanem spekulációs támadássorozatok befolyásolják, amelyek elhárítása szintén együttműködést igényel az MNB és a kormány között.” Ennek némileg ellentmondani látszik, hogy a forint gyengülése szinte minden alkalommal a kormány egy-egy nagyobb jelentőségű gazdaságpolitikai bejelentése után következett be. Ez nem éppen a spekuláció jele, inkább egy alkalmatlan és káros gazdaságpolitikáé.

8.
Orbán Viktor a szélsőjobbos hülyeségeket meghazudtoló módon beszél a spekulánsokról, akiket „szerinte nem véletlenül hívnak globális szereplőknek, hiszen nincs hazájuk, és mindenütt otthon érzik magukat”. Ha nem gondolnánk, hogy Orbán Viktortól távol áll az antiszemitizmus (szerintünk távol áll), akkor azt gondolnánk, hogy egy igazán ostoba zsidózás, így csak azt mondjuk, hogy igazán veretes ostobaság. Senki nem várja ugyanis, hogy a spekulánsokat szeressük, de ők is emberek, nekik is van hazájuk. Ráadásul semmi mást nem csinálnak, mint amit állami szereplők is gyakran: azaz megpróbálják kiszámítani, sőt, sokszor befolyásolni a gazdaság alakulását, majd ezen pénzt nyerni.

9.
A miniszterelnök szerint „európai gazdaságpolitikai fordulatra van szükség, ami már el is indult azzal, hogy az eurózónához tartozó tagállamok komoly lépéseket tesznek a szoros költségvetési együttműködés irányába.” Kár, hogy ezt a fordulatot éppen Magyarország és Anglia fúrta meg. 

10.
„Most a leminősítések időszakát éljük, el fog jönni a felértékelések szezonja is" – mondta a miniszterelnök, és természetesen jöhet jobb időszak a magyar gazdaságra, de egy nagy hitelminősítőnél sem pozitívak a kilátásaink.

11.
A demokrácia és sajtószabadság korlátozásáról cikkek százait lehetne írni. Nyilvánvaló, hogy ezeket a vádakat Orbán Viktor hárítani akarja. Az azonban nem érv, hogy sok a kormánykritikus vélemény (ezért sajtószabadság van), mint ahogy az sem, hogy csak azért kiáltják ki autokratikusnak a Fidesz hatalomgyakorlását, mert nem a baloldal uralkodik. Egyrészt senki nem mondta, hogy Orbán totális diktatúrát épít – ellenzéki vélemények pedig csak ezekben nem láthatnak napvilágot –, másrészt tény, hogy a kormány lecserélte az alkotmányt, magának kedvező választási rendszert fogadott el és elfoglalt minden létező közintézményt.

12.
A kormányfő az interjúban azt is mondta, a kabinet a budapestiek oldalán áll, de hosszabb távon szerinte „fenntarthatatlan, hogy az ország legjobban fejlődő gazdasági térsége (azaz Budapest) ne tudja a szegényebb országrészektől való forráselvonás nélkül megszervezni a tömegközlekedését.” Ehhez képest természetesen Budapestnek semmi gondja nem lenne a tömegközlekedés finanszírozásával, ha kevesebbet kéne adóznia éppen a szegényebb országrészek támogatására. Ráadásul ebből nem derült ki, hogy meg akarja-e akadályozni a kormány a BKV csődjét, vagy nem.

Azért különös örömünkre szolgál, hogy a kormányfő beismerte a leminősítéseket, jó tudni, hogy a tényekről legalább tudomást vesz, még ha szereti is módosítani őket.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.