Kettős állampolgárság: eredménytelen népszavazás

A magyarság "önkéntes Trianonja" volt 2004. december 5-e?

Toró T. Tibor kijelentette: a 2004. december 5-én megtartott kettős állampolgárságról szóló eredménytelen népszavazás a magyarság "önkéntes Trianonja" volt.

2011.12.05 18:44MTI

Az eredménytelen népszavazás a határon túl élő és az anyaországi magyaroknak egyaránt komoly sebet, traumát okozott - mondta az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) ügyvezető elnöke a referendum hetedik évfordulója alkalmából rendezett megemlékezésen.
   
Ahogy Trianon gyógyítása is elkezdődött, és jó úton halad a Kárpát-medencei magyar nemzetegyesítés nagy ívű programjával, úgy a december 5-i népszavazás okozta sebekre is valódi gyógyírt jelentenek az elmúlt másfél évben meghozott intézkedések - fogalmazott a politikus.
   
Elsősorban az új magyar alaptörvény az, amely világosan utat mutat a nemzetegyesítésben, jóval magasabb szintre emelve a nemzeti összetartozás gondolatát, de ugyanilyen fontos a Nemzeti Összetartozás Napjának kinyilvánítása is - hangsúlyozta a politikus. Hozzátéve: azonban még sokat kell tenni közösen azért, hogy június 4-e ne "Trianon-megemlékezésről", hanem a nemzeti összetartozásról szóljon.
  
Toró T. Tibor rámutatott, a kedvezményes honosításról és visszahonosításról szóló törvény valódi forradalmat indított el a Kárpát-medencében. Ez az a jogszabály, amely markánsan megteremti az egységes magyar nemzet közjogi kereteit.
   
Immár százezer fölé emelkedett azok száma, akik le is tették az állampolgári esküt. A folyamat azonban nem zökkenőmentes például a Felvidéken, ahol szlovák állampolgárságuktól akarnak megfosztani olyanokat, akik magyar állampolgárságot kaptak.     "Kamarillaintézkedésekkel" és egyezkedésekkel az ilyen kérdéseket nem lehet megoldani, a válasz a magyar szolidaritás lehet - mondta a politikus.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.